• Presentatie in de raadszaal.
• Presentatie in de raadszaal. Foto: Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN)

Leerlingen adviseren over biodiversiteit

geldermalsen • Hoe zorgen we voor meer biodiversiteit? Over die vraag bogen 80 brugklasleerlingen van O.R.S. Lingeborgh zich de afgelopen maand. Zij deden dit in opdracht van de gemeente West Betuwe.

Op maandag 17 juni presenteerden zij de resultaten in de raadszaal van het gemeentehuis in Geldermalsen. Wethouder Govert van Bezooijen was positief verrast: "Wat een interessante ideeën! Met de adviezen kunnen we verder aan de slag met biodiversiteit. In september presenteren we de uitwerkingen aan de leerlingen."

Onderzoeken

Om tot een advies te komen, deden de jongeren uitgebreid onderzoek. Ze gingen op excursie met deskundigen en interviewden diverse inwoners. Ook stonden allerlei lessen in het teken van dit onderwerp. De opgedane kennis verwerkten zij in een plan om in hun woonomgeving de variatie van planten en dieren te vergroten. Er zijn ideeën voor een blotevoetenpad en een natuurspeeltuin. Daarnaast adviseerden de leerlingen om inwoners te betrekken bij de plannen. Wethouder Van Bezooijen was erg te spreken over de resultaten: "Het zijn heel veel leuke en bruikbare ideeën om biodiversiteit in onze gemeente een plek te geven. De komende periode kijken we naar de uitvoerbaarheid van de plannen. In september presenteren we uitkomsten aan de kinderen."

Speerpunt

Biodiversiteit is een belangrijk speerpunt van de gemeente West Betuwe. Het is kortweg de variatie van planten, dieren en micro-organismen in een bepaald gebied. Het is een indicator voor de gezondheid van het ecosysteem. Om een goede biodiversiteit te bereiken werken gemeenten, waterschappen, provincie, bedrijven en de (jonge) inwoners van Gelderland samen.
De gemeente vindt onderwijs op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid erg belangrijk. Voor dit specifieke project werkte de gemeente samen met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Deze organisatie betrekt jongeren bij hun eigen leefomgeving en hun duurzame toekomst. Gedurende dit jaar organiseert IVN allerlei activiteiten voor jongeren.