donderdag 20 juni

Boekenmarkt Leerdam
10:00, Leerdam, Oranjehof 27. De vijftiende editie van Boekenmarkt Leerdam staat alweer voor de deur, de organisatie is weer in handen van stichting African Hands. De opbrengst is voor kinderen in ontwikkelingslanden die als gevolg van aids wees zijn geworden. De verkoopdata: donderdagen 20 en 27 juni en 4 juli van 10:00 tot 21:30 uur, vrijdagen 21 en 28 juni en 5 juli van 10:00 tot 21:30 uur en zaterdagen 22 juni en 29 juni en 6 juli van 10:00 tot 15:00 uur. Er worden ook tijdens het evenement nog boeken ingeleverd, waardoor er elke dag een nieuw aanbod is. De boeken kosten 0,50 euro per stuk. Locatie is het oude Emmahuis aan de Oranjehof 27. Meer informatie is te verkrijgen via boekenmarktleerdam@gmail.com.
www.boekenmarkleerdam.nl

Ooievaars
13:30-15:30, Waardenburg, De Vergt 4. Wittenbergzorg organiseert in haar steunpunt weer een activiteit voor senioren uit Waardenburg en omgeving. Deze keer gaat het over de ooievaar. Aanwezig gaan kijken naar live beelden van een ooievaarsnest. Ook doen ze een spel over vogels met elkaar. Deelname is gratis. Bij vervoersproblemen kunnen mensen contact opnemen met Wittenbergzorg via 0418-594900 (minimaal 1 week van tevoren). Aanmelden is niet nodig.

vrijdag 21 juni

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Afsluiting Summer Prijzenfestival
19:00-22:00, Leerdam, Europaplein. Het Summer Prijzenfestival van ondernemersvereniging Savel wordt afgesloten met een feestelijke slotavond op het Europaplein, dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot een vrolijk campingterrein. Er komen grote tenten te staan met biertafels en banken en iedere 7 minuten wordt er een winnaar bekend gemaakt van een prijs ter waarde van 21 euro. Denk aan: barbecuepakketten, zomertaarten, ijstaarten, kappersbonnen, tassen boodschappen, fashionartikelen en restaurantbonnen. Ieder half uur wordt er een luxe hoofprijs getrokken en om 22:00 uur is de trekking van de superhoofdprijs. Er zijn dan allerlei campinggerelateerde producten te winnen bij het Summer Prijzenfestival: van een luxe caravan (superhoofdprijs), zweefparasol, loungeset voor in de tuin tot allerlei barbecue- en bierpakketten. Hoe werkt het Summer Prijzenfestival: iedereen die tot vrijdag 21 juni inkopen doet in Leerdam-West, ontvangt bij besteding van 7 euro een zomerlot. Wie dit lot voorzien van naam, adres en telefoonnummer bij één van de bij SAVEL aangesloten winkels inlevert, maakt kans op een prijs. Tijdens de feestelijke slotavond is er ook een optreden van de Nederlandse Donna Summer. Daarnaast organiseert Badmintonclub Leerdam op sportief toernooi op het Europaplein, iedereen kan meedoen. Twintig deelnemers kunnen een hele vrijdagavond gratis pizza eten winnen.

Nacht van Gebed
20:00, Asperen, Middelweg 3. De kerk in Asperen doet weer mee aan de Nacht van Gebed van Open Doors. Tijdens deze nacht bidden christenen in Nederland en België voor christenen die wereldwijd vervolgd worden om hun geloof. De gebedssessie begint in Asperen om 20:00 uur met een korte inleiding, daarna volgen er acht rondes voor acht verschillende landen. Elke gebedsronde wordt door iemand anders ingelegd. Tussendoor zijn er korte pauzes, de afsluiting is om 02:00 uur. Mensen kunnen de hele avond binnenlopen.

Muzikale midzomeravond
20:00, Neerijnen, Kasteeltuin. Prachtige songs en bijzonder gitaarspel door singer-songwriter Roberto Galanto en flamenco-gitarist David van Olst. Entree: 15 euro incl. 3 consumpties.
www.stroomhuisneerijnen.nl

zaterdag 22 juni

Zomerkumpulan
14:00-19:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De Indische vereniging Oost en West Te Saam (OWTS) houdt een zomerkumpulan in het dorpshuis in Spijk. Diana Monoarfa zorgt voor de muziek. En Dave en Linda Joseph zorgen voor allerlei Indische hapjes. De entree is 11 euro op de dag zelf. Maar 9 euro bij vooraf reserveren, dit kan via 06-28758347 of owts@live.nl. Voor leden en kinderen tot 12 jaar is de toegang overigens gratis.

Excursie
15:10, meerdere opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een excursie naar de Mortelen in Oirschot. De Mortelen is een prachtig natuurgebied van het Brabants Landschap, met een sterke afwisseling van loofbossen en weilanden, met veel poelen, een coulissen-landschap. Deelnemers maken een wandeling van 8 kilometer. Meer informatie is te verkrijgen bij Koos Maat via 06-27236372 of koosmaat@solcon.nl. De natuur- en vogelwacht vertrekt om 15:10 uur vanaf de parkeerplaats bij het NS-station in Leerdam en om 15:30 uur vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132 in Vianen.

Draaiavond
18:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. In De Krooshof vindt een draaiavond plaats. Met een lootje van 0,50 of 1 euro is een eerste of tweede prijs te winnen. Als prijzen zijn er allerlei BBQ-vleespakketten en -benodigdheden, maar bijvoorbeeld ook fakkelblokken, bierpakketten en sauspakketten te winnen. Er is een schiettent aanwezig en kinderen kunnen enveloppen trekken. De verkoop van de loten begint vanaf 19:30 uur. Bovendien kunnen bezoekers ook meedoen met een gratis hoofdprijs (een tablet), die aan het einde van de avond wordt getrokken. De opbrengst gaat naar het dorpshuis. Voorafgaand serveert Danny Vocking, de beheerder van het dorpshuis, een uitgebreid tapasbuffet vanaf 18:00 uur. De kosten hiervoor zijn 17,50 euro per persoon. Opgave voor het eten via info@dekroofhof.nl of 06-23442231.

Jaarconcert
19:30-20:45, Haaften, Waalbandijk 291. Interkerkelijk koor Rejoice geeft haar jaarconcert in de kerk van de hervormde gemeente in Haaften. Het thema is 'Diep verlangen'. De toegang is gratis. Deze avond verleent ook het koor Sjier Chadasj uit Beesd haar medewerking. De avond begint om 19:30 uur.

'Die Verrückte Stunde'
21:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. 'Die Verrückte Stunde' van 538 en een lokale dj zorgen tijdens deze feestavond voor de muziek. De deuren gaan open om 21:00 uur, het feestje gaat tot 01:00 uur door. Kaarten zijn aan de deur te koop voor 12,50 euro. De avond wordt georganiseerd door een groep jongens tussen de 16 en 20 jaar oud vanuit het project Jong & Meer West Betuwe. Jong & Meer West Betuwe richt zich op jongeren tussen de 16 en 27 jaar die iets willen betekenen voor hun maatschappelijke omgeving. In januari meldde zich een groep jongens uit Heukelum bij het project, deze jongelui merkten al enige tijd dat er nauwelijks iets werd georganiseerd voor hun leeftijd. Daar wilden zij verandering in brengen, in een half jaar tijd werd dit feest opgetuigd. Meer informatie over Jong & Meer West Betuwe is te verkrijgen bij Stijn Brokx via sbrokx@welzijnwestbetuwe.nl of 06-23322831.

zondag 23 juni

Smurfenbeurs
10:30-15:30, Leerdam, Energieweg 15z. Voor het derde jaar op rij organiseert smurfenwinkel Bluedwarfs in Leerdam weer een smurfenbeurs: een evenement waar verzamelaars van smurfen samenkomen om verzamelitems te kopen en te verkopen. Er worden bezoekers uit onder andere Canada, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Zwitserland verwacht. "Het is elk jaar weer geweldig om zoveel internationale verzamelaars bij elkaar te krijgen", aldus Roelof Emck van de smurfenwinkel Bluedwarfs uit Leerdam. Vele duizenden artikelen waar een smurf op staat worden verkocht. Van pvc-poppetjes tot schoolartikelen en van kunsthars beeldjes tot textiel. Het brede aanbod komt omdat iedere verzamelaar weer net wat anders spaart. Dit jaar is er onder meer een heuse karikatuurtekenaar aanwezig, die bezoekers op zijn eigen wijze natekent inclusief een smurfenoutfit. Ook zijn er diverse andere activiteiten, zoals het bezichtigen van een vijf meter hoog smurfenoutfit. Ook loopt er een levensgrote smurf op het evenement rond. De smurfenbeurs is van 10:30 tot 15:30 uur. Entree is gratis.

maandag 24 juni

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje. Deze keer is Hetty Jansen te gast, zij komt vertellen over de natuur in en rondom Asperen.

dinsdag 25 juni

Alzheimer Café
19:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. Notaris Frederiek Wolthuis komt in het Alzheimer Café Leerdam vertellen over de juridische en financiële zaken bij dementie. Het Alzheimer Café is altijd in verpleeghuis Lingesteyn (via hoofdingang Lingepoli) in Leerdam. Inloop is vanaf 19:00 uur, het programma begint om 19:30 uur. De avond is om 21:30 uur afgelopen. De entree is gratis. Meer informatie is te verkrijgen bij Francien Boonstra via 0345-637363.

woensdag 26 juni

Over ebooks
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Bibliotheek Leerdam organiseert een speciaal inloopspreekuur over ebooks. Er is dan onder meer een uitleg over het ebookabonnement van de bibliotheek. Maar deelnemers krijgen ook uitleg over het lezen van ebooks in het algemeen en gaan ook zelf aan de slag. Het inloopspreekuur is van 10:00 tot 12:00 uur, deelname is gratis. Aanmelden kan bij de balie van de bieb of via onderstaande website.
www.debibliotheekaanzet.nl/activiteiten

donderdag 27 juni

Vriendjes maken
15:45, Herwijnen, Waaldijk 67. Kindercoach Eefke Brouwer verzorgt een gratis workshop voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar over het maken van vrienden. De kinderen gaan bespreken wat vriendschap precies is en wat een goede vriend en vriendin maakt. De jonge deelnemers gaan ook onderzoeken hoe je een vriendschap opbouwt. Het maken van een actieplan behoort ook tot de workshop. Deelname is gratis, maar ouders moeten hun kinderen wel opgeven. Dit kan via info@kindercoacheefke.nl.

vrijdag 28 juni

Autowasactie
17:00-20:00, Vuren, gereformeerde kerk. Op de parkeerplaats van de gereformeerde kerk in Vuren vindt weer een autowasactie plaats. Tussen 17:00 en 20:00 uur gaan de jeugdleden van de kerk aan de slag. Autobezitters mogen zelf bepalen wat ze betalen voor de poetsactie. Er worden ook lootjes voor een grote verloting te koop. Tijdens het wachten op de schone auto, is er voor iedereen koffie en thee. Ook er is ook wat lekkers van de barbecue te koop. De opbrengst van de autowasactie is bestemd voor het jeugdwerk.

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Glassdance (ook voor kids)
18:00-1:00, Leerdam, parkeerplaats glasfabriek (Lingedijk). Tot 20:00 speciaal kinderprogramma.

zaterdag 29 juni

Grammofoondag
10:00-16:00, Leerdam, Jukebox Gallery. Het Nederlands Grammofoon Genootschap organiseert in samenwerking met de Jukebox Gallery in Leerdam alweer de veertiende editie van de Grammofoondag. Er zijn ruim vijftien stands met grammofoons, radio's, platen, onderdelen en boeken te vinden. John Hupse verzorgt weer een lezing en demonstratie. Deze keer is het een uitleg over de meest voorkomende versterkertechniek in grammofoons. Net als voorgaande jaren is het ook weer mogelijk om grammofoons met een klein defect te laten nakijken. Het reparatieteam bestaat uit Peter Boin, Dick Zijlmans en Vok Keijsper, zij zullen proberen om de reparaties ter plekke uit te voeren of een vervolgadvies te geven. Ook is er een reparatieteam present voor mensen met defecte buisradio's. Bij reparaties tijdens de Grammofoondag geldt wel dat er een kleine bijdrage voor onderdelen en tijd wordt gevraagd. Natuurlijk is er ook volop muziek, Hennie Overdijk zorgt voor swingende muziek uit de jaren '50. Hij gebruikt hiervoor originele Lenco-grammofoons en de Philips-buizenversterker. Drankjes en hapjes zijn verkrijgbaar aan de bar.

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden.
leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Glassrock
19:00, Leerdam, parkeerplaats glasfabriek (Lingedijk). Eerste editie van Glassrock als uitbreiding op Glassdance. Vier bands betreden het podium.

Avondwandeling
19:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren een avondwandeling door de Rijswaard op landgoed Waardenburg en Neerijnen. De tocht gaat via het parkbos van landgoed Waardenburg en Neerijnen naar de bandijk van de Waal. De wandelaars verzamelen zich om 19:00 uur op het parkeerterrein van Stroomhuis Neerijnen. De tocht duurt zo'n 2 uur. Deelname kost 7,50 euro per persoon. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 5 euro. Donateur van Geldersch Landschap & Kasteelen betalen ook 5 euro en voor jonge donateurs tussen de 4 en 12 jaar kost deelname dan 2,50 euro. Reserveren kan via de website.
www.glk.nl/activiteiten