Ruim 3,5 miljoen voor dorpshuis De Schakel

leerbroek • De politieke partijen in Vijfheerenlanden zijn knarsetandend akkoord gegaan met een fors krediet van 3,5 miljoen euro voor vernieuwing van het dorpshuis (annex gymzaal) in Leerbroek. Het stichtingsbestuur hoeft de komende jaren echter niet aan te kloppen voor nog meer geld.

Niemand is echt gelukkig met de enorme overschrijding van zo'n 1,75 miljoen euro ten opzichte van het oorspronkelijke budget, maar alternatieven zijn eigenlijk niet haalbaar of wenselijk. De gezamenlijke coalitiepartijen kwamen donderdag met een amendement waarin de stichting Dorpshuis De Schakel verplicht wordt om een eventueel exploitatie-overschot ten goede te laten komen aan het dorpshuis en niet ingezet mag worden voor andere doeleinden.

SGP was de enige partij die echt stond te juichen bij het voorstel. Van de kostenoverschrijding was volgens Kees Vermaat slechts zes ton toe te schrijven aan extra bouwkosten.

De grote vraag is of dit voorstel niet zal leiden tot een precedentwerking. Kloppen straks die andere (tien) dorpshuizen ook aan bij de gemeente?, vroeg Teus Meijdam (VHL Lokaal) zich af. "We hebben totaal geen beleid op het gebied van dorpshuizen en dat breekt ons nu op." "We gaan niet ongebreideld de beurs trekken", meldde Kemal Koyuncu van de PvdA. Jan van Beuzekom (ChristenUnie) vindt dat de gemeente de vinger aan de pols moet houden. "Leerbroek mag het coulante college en raad straks heel dankbaar zijn." GroenLinks herhaalde nog eens dat het veel logischer was geweest als de gymzaal was gecombineerd met de bouw van een nieuwe school. "Twee jaar is nog wel te overzien, maar vier jaar niet", vindt Evert van Doorn.

Harry van Tilburg (Lokaal Alert) vond de uitgave buitenproportioneel. "Het dorpshuis in Hagestein krijgt slechts 18.000 euro per jaar. De kapitaalslasten voor Leerbroek zijn straks 120.000 euro per jaar." De VVD had lang gewikt en gewogen of men wel of niet zou instemmen. Fractievoorzitter Hanneke van der Leun: "We zijn een weg ingeslagen, waardoor we niet meer terug kunnen." D66, bij monde van Jaap Breur, ging uiteindelijk akkoord omdat kinderen met een gymzaal in de kern niet naar een ander dorp hoeven voor gymlessen. De bespaarde tijd kan nu worden besteed aan het onderwijs. Bovendien wordt het dorpshuis een duurzaam gebouw (nul op de meter). "Dit kan als voorbeeld dienen hoe we toekomstige gebouwen gaan aanpakken."