donderdag 13 juni

11 jun 2019, 10:22

Schilderworkshop
10:00-16:00, Acquoy, Fort bij Asperen. Geïnspireerd door de kunstwerken in de zomertentoonstelling 'Een schitterende afzondering' biedt het Fort bij Asperen een schilderworkshop in de buitenlucht aan. Tom van Campenhout verzorgt de lesdag die 's ochtends om 10:00 uur begint en om 16:00 uur weer is afgelopen. Meer informatie is te vinden op de website van Fort bij Asperen. www.fortbijasperen.nl

Coaching- en trainingscultuur
19:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm vertoont de documentaire 'Nu verandert er langzaam iets', een documentaire over de hedendaagse coaching- en trainingscultuur in Nederland. In vaste, wijde camerastandpunten onderzoekt de film verschillende vormen van zelfontplooiing en cursussen voor innerlijke groei en prestatieverbetering. LingeFilm organiseert bij deze documentaire een netwerkavond voor coaches, trainers en geïnteresseerden uit de regio. Zij krijgen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en met elkaar van gedachten te wisselen. Er is om 19:15 uur een inleiding door Annelotte Verhaagen, documentairemaker en coach. De vertoning van de documentaire start om 20:00 uur. Na afloop wordt er onder leiding van Anne-Marie van Dungen nagepraat aan de hand van een paar stellingen. www.lingefilm.nl

vrijdag 14 juni

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Fancy fair
18:30-20:30, Hei- en Boeicop, School met de Bijbel. De School met de Bijbel organiseert een fancy fair rondom het schoolgebouw. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud. Onder het genot van een drankje met zelfgemaakte taart kan een ieder genieten van optredens op het open podium. Verder zijn er volop spelletjes te doen en prijzen te winnen bij het rad van avontuur. De school wil met het evenement geld inzamelen voor de aanleg van een natuur- en belevenistuin achter het gebouw. Verder gaan 10 procent van de opbrengst naar het goede doel: het Ronald McDonald Kinderfonds.

zaterdag 15 juni

Jaarmarkt Heukelum
9:00-17:00, Heukelum, oude dorpskern. Antiek-, curiosa- en oude ambachtenmarkt met ruim 240 kramen. dit jaar is er voor het eerst een muziekpodium; diverse talenten hebben de krachten gebundeld onder de naam 'Tegen Betuweten in'. De kerk is open van 11:00-14:00 uur met om 12:00 uur een ontmoeting en samenzang. Entree voor de markt: 1,50 euro per persoon (vanaf 4 jaar).

Kerkmarkt
09:00-13:00, Waardenburg, plein bij de hervormde kerk. De kerkmarkt in Waardenburg vindt weer plaats op het plein bij de hervormde kerk aan de Dorpsstraat. Er zijn tal van tweedehands artikelen te vinden, zoals boeken, lp's, kleding, glaswerk, meubelstukken en heel veel speelgoed. Kinderen kunnen een ritje maken op een pony. Verder is er koffie, limonade, gebak en er zijn ook oliebollen te koop. Vanaf 11:00 uur worden er frietjes en broodjes hamburgers verkocht.

West Con
10:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert haar eerste West Con, oftewel: een stripbeurs. Er is ook aandacht voor computergames en merchandising. De toegang is helemaal gratis. Natuurlijk wordt iedereen uitgedaagd om verkleed te komen. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Thema is dan ook: 'Be who you wanne be'. Bij voldoende deelnemers organiseert de vereniging ook een CosPlay-wedstrijd, waarbij verklede bezoekers een passende act opvoeren.

Veteranendag
11:00, Vianen, Voorstraat 30. Gemeente Vijfheerenlanden organiseert een Veteranendag voor alle inwoners van de gemeente die als militair uitgezonden zijn geweest. Zij zijn allemaal uitgenodigd voor een speciale dag in het gemeentehuis in Vianen. Het is sowieso een feestelijke bedoening, want op de Voorstraat vindt op dat moment ook de Oldtimerdag plaats. Voor het gemeentehuis in Vianen kan iedereen vanaf ongeveer 11:00 uur tot 12:30 uur meedoen aan wedstrijdjes overall-hangen en gaan de veteranen graag met belangstellenden in gesprek over hun werk en ervaringen.

Kunstverkoop
12:00-17:00, Tuil, Langstraat 9. Stichting Madamfo organiseert een Afrikaanse kunstexpositie in Tuil. Er zijn oude maskers, beelden, terracotta, keramiek en sieraden te koop. Toegang is gratis. Met de opbrengst wil de stichting Madamfo een apotheek ondersteunen in Ghana.

Slootjesdag
13:30, Schoonrewoerd, De Schaapskooi, Overboeicop 15. Wat rent daar over het water? Wat kruipt er weg tussen de waterplanten? kinderen kunnen tijdens deze slootjesdag alles ontdekken en leren over slootjes en de waterdiertjes die hier wonen. Bekijk de schaatsenrijders en bootsmannetjes. Misschien vind je een waterschorpioen. Of een stekelbaarsje. Om 13:30 uur wordt begonnen met een inleiding in Natuurcentrum DeSchaapskooi. Na de pauze gaan we naar buiten met schepnetjes en zoekkaarten. We gaan waterdiertjes vangen, bekijken, bewonderen en natuurlijk weer terugzetten in het water. Emmers en schepnetjes meenemen. Als we tijd over hebben, maken we een knutselwerkje. Rond 15:30 uur wordt deze jeugdactiviteit afgesloten. Deelname kost € 2,50 per kind, inclusief een consumptie (limonade en koek). Leeftijd: vanaf 8 jaar. Jongere kinderen alleen onder begeleiding, (groot)ouders zijn ook welkom. Vooraf opgeven is noodzakelijk: 0347-341555 of siskagielis@gmail.com.

Rommelmarkt
16:00-20:00, Opijnen, rondom de kerk. Er zijn weer volop spulletjes te koop op de rommelmarkt in Opijnen. Tussen 16:00 en 20:00 uur zijn bezoekers welkom om te neuzen tussen het speelgoed, glaswerk en aanbod boeken. Ook er is gedacht aan wat te eten en te drinken. De verkoop bij opbod begint om 17:30 uur. Daarna is de trekking van de inschrijfvellen.

Psalmzangavond
19:30, Leerdam, Adullamkerk (gereformeerde gemeente Leerdam). In de Leerdamse Adullamkerk vindt een psalmzangavond met bovenstem plaats, de opbrengst is voor diaconaal gastenhuis De Oase in Ouddorp. De toegang is gratis, maar de collecte is voor De Oase. Er is een cd-tafel aanwezig, de opening, meditatie en sluiting wordt verzorgd door dominee H.E.P. Fortuijn. Organisten zijn Martin Westrate en Martijn de Haan. L. Klepper verzorgt het appelwoord.

zondag 16 juni

Minecraft
11:00-17:00, Herwijnen, GeoFort. In het kader van Vaderdag organiseert GeoFort een workshop minecraften, voor kinderen die hun vader willen leren hoe het spel werkt. De workshop is te volgen tussen 11:00 en 17:00 uur. www.geofort.nl/agenda/vaderdag/

Sweelinck Ensemble in Grote Kerk
17:00, Leerdam, Grote Kerk. Het Sweelinck Ensemble voert een vesper op in de Grote Kerk in Leerdam. Centraal tijdens de muzikale dienst staat de vraag: wat is er na dit leven. Door de eeuwen hebben mensen woorden en beelden gezocht om uiting te geven aan hun vermoedens en richtte men de blik hoopvol op het hiernamaals. Het Sweelinck Ensemble tast deze perspectieven af aan de hand van een aantal Engelse componisten van rond 1900, zoals Stanford, Parry en Elgar, maar ook minder bekende componisten als Harris, Bairstow en Statham. De voorganger van deze middag is wijkpredikant Ben Heijting. Hij zal ook een korte overweging houden bij kunstwerken rondom hetzelfde thema, zodat tekst, beeld en muziek elkaar versterken. Organist is Corné Lam en het Sweelinck Ensemble wordt geleid door cantor-organist Janko Fraanje. Toegang is vrij. Meer informatie is te verkrijgen via de onderstaande website.
www.sweelinckensemble.nl

maandag 17 juni

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn vanaf dat moment elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom. Deelnemers moeten wel hun eigen haak-, brei- of borduurwerk meenemen. De aanwezigen creatievelingen kunnen elkaar eventueel helpen of van advies voorzien. Mensen die willen leren breien, haken of iets dergelijks zijn ook welkom. Zelfs dorpelingen op zoek naar gezelligheid, die gewoon even een kaartje willen leggen of een kop koffie willen drinken, kunnen aanschuiven. Deelname is gratis, aanwezigen moeten alleen voor de koffie betalen.

dinsdag 18 juni

Dorpsontmoetingspunt
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Koos van der Eijk vertelt in het Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil een verhaal met als titel 'In en om de kerk van Deil'. Inloop vanaf 09:30 uur.

WhatsApp
15:00-16:30, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Tom Fransen is te gast in Bibliotheek Leerdam om een uitleg te geven over WhatsApp. Hij legt op toegankelijke manier uit hoe de app werkt. Deelnemers gaan aan de slag met het versturen van berichtjes, foto's en video's. Maar ze krijgen ook antwoord op vragen als: hoe maak ik een groepsapp aan? En hoe werken privacy-instellingen? Meedoen is gratis en aanmelden kan via de website. debibliotheekaanzet.nl/activiteiten

Natuurexcursie Heesselt
19:00-21:30, Heesselt, Theetuin River Lounge. Ontdekkingstocht door het nieuw ontwikkelde gebied van de Heesseltse uiterwaarden. Nu al zijn verschillende eendensoorten en steltlopers én de visarend gesignaleerd. Ook zijn er bevers actief. De start is bij de theetuin (Steenfabriek 3, Heesselt). Deelname kost 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 19 juni

Themamaaltijd in De Wittenberg
17:30, Haaften, zorgcentrum De Wittenberg. Zorgcentrum De Wittenberg in Haaften organiseert regelmatig themamaaltijden, waarbij alle 55plussers uit het dorp zijn uitgenodigd. Deze keer staat er een viergangendiner op het programma, als voorgerecht is een rundvleessalade met stokbrood en kruidenboter. Vervolgens is er een gebonden tomatensoepje met soepstengel. Dan het hoofdgerecht: een kippenpoot met champignonsroomsaus, gebakken aardappels, gekookte minikrieljes, rauwkostsalade, appelmoes en bonne femme. Als toetje is er ijs met slagroom. Deelname aan de maaltijd kost 16,50 euro. Aanvang is 17:30 uur. Opgeven kan bij de receptie van de Wittenbergzorg via 0418-594900.

Inspiratieavond biodiversiteit
19:30, Opijnen. Deelnemers zien op locatie in Opijnen inspirerende voorbeelden hoe ze hun eigen erf aantrekkelijker kunnen inrichten voor meer dieren. Ze leren over inrichting en beheer van landschapselementen als bloemrijk grasland, heggen, knotbomen en poelen in het belang van allerlei dieren. De avond start om 19:30 uur en duurt tot 21:30 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden kan via een aanmeldformulier op de onderstaande website. Deelname is helemaal gratis. Er is alleen wel een beperkt aantal plaatsen. www.landschapsbeheergelderland.nl

donderdag 20 juni

Kersenpicknick
11:30-15:00, Tuil, boerderijcamping De Hoge Haren. De Zonnebloem, afdeling Neerijnen organiseert weer een kersenpicknick in Tuil. De activiteit is bedoeld voor mensen die tot de doelgroep van De Zonnebloemen behoren. Ontvangst op camping De Hoge Haren in Tuil is om 11:30 uur, de middag is rond 15:00 uur afgelopen. Adres is Katijfwg 1. Aanmelden is noodzakelijk, dit kan bij Sia Feenstra via 0345-576851 of 06-42131916. Deelnemers moeten wel zelf voor vervoer van en naar Tuil zorgen.

Ooievaars
13:30-15:30, Waardenburg, De Vergt 4. Wittenbergzorg organiseert in haar steunpunt weer een activiteit voor senioren uit Waardenburg en omgeving. Deze keer gaat het over de ooievaar. Aanwezig gaan kijken naar live beelden van een ooievaarsnest. Ook doen ze een spel over vogels met elkaar. Deelname is gratis. Bij vervoersproblemen kunnen mensen contact opnemen met Wittenbergzorg via 0418-594900 (minimaal 1 week van tevoren). Aanmelden is niet nodig.

vrijdag 21 juni

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Haringparty
16:30, Leerdam, Nationaal Glasmuseum. Lions Club Leerdam organiseert in de tuin van het Nationaal Glasmuseum de vierde editie van de haringparty. Er worden zo'n honderdvijftig deelnemers uit de regio verwacht, voornamelijk ondernemers en inwoners. Er is onbeperkt haring aanwezig, mede dankzij sponsoring van De Graaf Visspecialiteiten uit Leerdam. Ook is er volop korenwijn aanwezig. Naast haring zullen er ook diverse andere hapjes worden aangeboden. Er is volop gelegenheid om te netwerken. Het entreebedrag is 32,50 euro per persoon. Voor andere drankjes zijn consumptiemunten te verkrijgen (2,95 euro per stuk). Inschrijven voor de haringparty kan via de website van Lions Club Leerdam. De volledige opbrengst van de haringparty gaat naar Fietsmaatjes Leerdam. De hoofdingang van het Glasmuseum is ook de entree voor de haringparty. www.lions-leerdam.nl

Afsluiting Summer Prijzenfestival
19:00-22:00, Leerdam, Europaplein. Het Summer Prijzenfestival van ondernemersvereniging Savel wordt afgesloten met een feestelijke slotavond op het Europaplein, dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot een vrolijk campingterrein. Er komen grote tenten te staan met biertafels en banken en iedere 7 minuten wordt er een winnaar bekend gemaakt van een prijs ter waarde van 21 euro. Denk aan: barbecuepakketten, zomertaarten, ijstaarten, kappersbonnen, tassen boodschappen, fashionartikelen en restaurantbonnen. Ieder half uur wordt er een luxe hoofprijs getrokken en om 22:00 uur is de trekking van de superhoofdprijs. Er zijn dan allerlei campinggerelateerde producten te winnen bij het Summer Prijzenfestival: van een luxe caravan (superhoofdprijs), zweefparasol, loungeset voor in de tuin tot allerlei barbecue- en bierpakketten. Hoe werkt het Summer Prijzenfestival: iedereen die tot vrijdag 21 juni inkopen doet in Leerdam-West, ontvangt bij besteding van 7 euro een zomerlot. Wie dit lot voorzien van naam, adres en telefoonnummer bij één van de bij SAVEL aangesloten winkels inlevert, maakt kans op een prijs. Tijdens de feestelijke slotavond is er ook een optreden van de Nederlandse Donna Summer. Daarnaast organiseert Badmintonclub Leerdam op sportief toernooi op het Europaplein, iedereen kan meedoen. Twintig deelnemers kunnen een hele vrijdagavond gratis pizza eten winnen.

zaterdag 22 juni

Fairtradefietstocht
10:00, Leerdam. VHL4GlobalGoals - voorheen Team2015 - organiseert een familiefietstocht. Onderweg stoppen deelnemers bij vier horecalocaties, waar ze een fairtradelunch krijgen voorgeschoteld. Dit jaar gaat de tocht van zo'n 40 kilometer door verschillende kernen in Vijfheerenlanden. Deelnemers kunnen een voorkeursstarttijd doorgeven, ze kunnen beginnen om 10:00 uur, 10:30 uur of 11:00 uur. De startlocatie wordt later via de mail bekendgemaakt, maar is wel in Leerdam. Deelname kost 15 euro per persoon, dit is inclusief de hapjes en drankjes bij de horecagelegenheden. Aanmelden voor de fietstocht kan door een mailtje te sturen naar vhl4globalgoals@gmail.com. VHL4GlobalGoals is een vrijwilligersorganisatie die de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vastgesteld door de Verenigde Naties in Vijfheerenlanden probeert uit te dragen. Voorheen deed de organisatie dit voornamelijk in Leerdam, onder de noemer 'Team2015'.

Obstacle Run op nieuw Glaspark
11:00-17:00, Leerdam, Glaspark. CrossFit Leerdam, vv LRC en Hockey Club Leerdam organiseren de eerste editie van de Glaspark Obstacle Run. Er wordt een parcours van pakweg 6 kilometer aangelegd. De start is op het hoofdveld van LRC, deelnemers gaan dan naar veld twee, duiken vervolgens de weilanden in, pakken hier en daar een slootje mee, keren terug naar het sportpark en eindigen tenslotte bij het Schapenweitje. Op het parcours bouwt Bruggink & Rougoor – bekend van de MudMasters – tien obstakels, CrossFit Leerdam zorgt voor hetzelfde aantal hindernissen, terwijl de sportklas van het Heerenlanden College ook een obstakel verzorgt. De hindernissen bestaan onder meer uit monkey bars, containers waarover geklommen moet worden, touwladders, zandbulten, muurtjes van verschillende hoogte, slootjes en waterpartijen. De dag wordt afgesloten met een gratis feestavond. Meer informatie over het programma, tickets en tijden is te vinden op de website.
www.glasparkobstaclerun.nl