• Asperen maakte zaterdag in verdedigend opzicht een ronduit belabberde indruk.
• Asperen maakte zaterdag in verdedigend opzicht een ronduit belabberde indruk. Foto: Marco Oomen

'De beleving was er vandaag niet'

11 jun 2019, 17:10

asperen • Voor Brakel was het een turbulent seizoen. De vierdeklasser begon voortvarend, maar zag tien punten voorsprong in de tweede seizoenshelft als sneeuw voor de zon verdwijnen. Promotie was vanwege het periodekampioenschap wel nog steeds een mogelijkheid om zo voor een memorabel einde van het bestaan van de club te zorgen. Daarin moest het op sportpark Het Bolwerk van tweedeklasser Woudrichem aantreden tegen derdeklasser Asperen, dat een week eerder over Alliance heen was gewalst en op weg leek naar het voltooien van een heuse Houdini-act. Vooral vanuit Brakel-kamp hadden veel supporters de oversteek gemaakt om hun club in de laatste wedstrijd ooit aan het werk te zien.

Hun club zat al snel op rozen, aangezien Jan Wiggelinkhuysen met een onbegrijpelijke terugspeelbal zijn eigen doelman verschalkte en zo na zeven minuten voor de 1-0 zorgde. Tien minuten na de openingstreffer sneed Arjan van der Linden vanaf de linkerkant het zestienmetergebied in, waarna hij een duwtje kreeg van een Asperen-verdediger. Jasper Gouda Quint benutte vervolgens de strafschop. Daarna volgde een fase waarin Asperen wat beter in het duel kwam en dat leidde zelfs tot de aansluitingstreffer, toen Gerard Breider binnen prikte. Net als in de eerste helft viel ook in het tweede bedrijf al gauw een doelpunt in het voordeel van Brakel. Een lukrake bal schoot onverwachts door en belandde zomaar voor de voeten van Van Andel. Hij deed nu wel wat hij voor rust nog naliet en schoof beheerst de 3-1 langs Rooijackers. Wederom kon Brakel niet lang van de twee goals marge genieten, want vier minuten later tekende Michiel den Hartog op fraaie wijze de aansluitingstreffer aan.

Kansen waren er voor Brakel legio, maar de bevrijdende treffer was pas twaalf minuten voor tijd een feit. Clubtopscorer Gouda Quint tikte bij de tweede paal een vrije trap van Jasper de Haan langs Rooijackers. In de laatste tien minuten kwam de 4-2 niet meer in gevaar, waardoor het vlaggenschip van Brakel in zijn allerlaatste wedstrijd ooit promotie naar de derde klasse veiligstelde. Dat leverde memorabele taferelen op, waarbij succestrainer De Jong niet aan een bierdouche kon ontsnappen. Hij was als vanzelfsprekend blij met de prestatie die zijn ploeg zaterdag had geleverd: "Ik ben enorm trots op de jongens. Het is ongelooflijk als je ziet waar ze vandaan komen. Grote klasse. We moesten vandaag iets neerzetten, anders is het gewoon een klotejaar. Nu bekroon je zo'n seizoen. Het is gewoon een mooie middag."

Aan Asperen-kant heerste een rouwstemming. Door de nederlaag is degradatie naar de vierde klasse officieel een feit en die klap kwam bij de spelers en bij trainer Jaap van Hattem hard aan. De degradatie was immers allesbehalve het gedroomde einde van de Houdini-act waar Asperen mee bezig leek. Na lange tijd in de kelder van de derde klasse D, wist de ploeg van Van Hattem door een sterke serie alsnog directe degradatie af te wenden. In het eerste nacompetitieduel werd van Alliance uit Roosendaal met 6-0 niets heel gelaten, maar in de finale gaf Asperen veel te weinig thuis om aanspraak te mogen maken op lijfsbehoud. Dat zag ook Van Hattem, die zich na afloop van zijn meest realistische liet kant zien: "We hebben geen moment in de wedstrijd gezeten. We geven die eerste goal héél makkelijk weg, dan gelijk erachteraan die penalty en de jongens die het voortouw moeten nemen, geven niet thuis. Dan wordt het heel erg lastig. Als je voor rust de 2-2 binnen schiet, kun je er in de tweede helft nog een wedstrijd van maken, maar nu moesten we juist verder naar voren voetballen en ruimte weggeven. Vandaag heb ik dingen teruggezien die ik ook in de eerste seizoenshelft heb gezien. En dat is wel heel erg cru. 'Een bal valt drie meter naast me, ik laat hem maar eens lopen'. Dan snap je volgens mij niet helemaal waar het over gaat. De beleving was er vandaag helaas niet. En dat is gewoon klote."

Martin van Hemert