• Henk Looij neemt afscheid.
• Henk Looij neemt afscheid. Foto: Johan de Visser

Henks heimelijke geneugten

11 jun 2019, 12:12

leerdam • Het egodocument wordt zaterdag 15 juni gepresenteerd tijdens een jubileumfeest op Het Heerenlanden, de school waar hij de laatste 21 jaar aan verbonden is. In het honderdvijftig pagina's tellende magazine mag Henk Looij (63) nog één keer ongezouten zijn mening ventileren over het onderwijs en z'n collega's. Maar het magazine is vooral ook een verzameling van prachtige persoonlijke verhalen en veel foto's. En dat alles met de ietwat ondeugende titel 'Pissen in zee, en andere geneugten'.

Looij: "In dit magazine heb ik schoolgebeurtenissen- en zaken en een aantal levensloopervaringen herbeleefd en van commentaar voorzien. Wat is het goed om gepasseerde en gedane zaken achteraf met een glimlach te kunnen bekijken. Mooie gebeurtenissen met genoegen beschreven, mindere in mijn hersens en emotionele huishouding een plaats gegeven. Met deze bundeling heeft er een voor mij zinvolle samenvatting en figuurlijke opruiming plaatsgevonden."


Interessanter

Looij begon z'n carrière in 1979 op een school in Scheveningen. Nog geen half jaar later verkaste hij naar De Lage Waard in Papendrecht. De twee bevoegdheden wiskunde en natuurkunde werden later door avondstudie uitgebreid met scheikunde. "Ik geef al jaren geen wiskunde meer. Schei- en natuurkunde vond ik veel interessanter, omdat het altijd ergens over gaat, altijd raakvlakken heeft met de dagelijkse actualiteit. En het is veel praktischer."

De behoefte om over schoolse zaken te schrijven ontstond in Schoonhoven. Uit die periode komen de lied- en cabaretteksten in het magazine. Een terugkerend thema is verder de agenda. Tijdens 40 jaar docentschap bewaarde Henk alle lerarenagenda's, de meeste van (Wolters) Noordhoff. Daaruit komt de volgende statistiek: 8.380 leerlingen hebben les van Looij gehad. "Wie het aantal gegeven lesuren in iets meer dan veertig jaar wil uitrekenen moet 921 uur vermenigvuldigen met 38 lesweken."

In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten is Henk Looij niet ten onder gegaan aan het leraarschap. "Dat komt omdat ik het docentschap altijd heb kunnen combineren met mijn grote passie: fotografie." Hij heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op - soms abstracte - conceptuele fotografie. Daarnaast is hij een enthousiaste privé-docent fotografie. Op Het Heerenlanden wordt hij regelmatig ingezet om schoolactiviteiten vast te leggen. Voor het magazine liet hij zich ook vereeuwigen door z'n vriend Johan de Visser: in zee, verwijzend naar de titel. "Ik ben weliswaar de schaamte voorbij, maar om die foto te tonen aan het grote publiek gaat me toch net iets te ver."