• De Lange Slag houdt weer de Landbouwdag.
• De Lange Slag houdt weer de Landbouwdag. Foto: Nico van Ganzewinkel

Historische Landbouwdag Leerbroek

7 jun 2019, 12:12

leerbroek • De tweejaarlijkse Historische Landbouwdag van vereniging De Lange Slag staat zaterdag 22 juni in Leerbroek weer op de planning.

Een dag lang terug in de tijd, naar de beginjaren van de mechanisatie in de melkveehouderij en de landbouw. "We willen zo de oorsprong van ons voedsel laten zien aan een zo breed mogelijk publiek", vertelt Cees Verkaik namens Tractoren en Stationaire Motorenvereniging De Lange Slag. "Jong en oud kunnen dat in de praktijk terug zien. Zo hebben we deze editie een strook zwarte grond waarop onder meer wordt geploegd en geëgd. We gaan ook grasmaaien en gras schudden zoals dat in de jaren vijftig en zestig gebeurde. We willen bezoekers dat authentieke van vroeger laten herbeleven." Historische tractoren zijn in alle soorten en maten te bewonderen. "Net als vroeger als er een boerderij stopte, is er een boelmarkt, waarbij een complete inventaris wordt geveild. Er is een onderdelenmarkt en demonstraties van oude ambachten." Tegelijkertijd is het evenement van De Lange Slag gewoon een gezellige dag uit voor het gezin, zeker omdat er een compleet kinderprogramma is opgetuigd. Een bezoek brengen aan de kinderboerderij, modelbouwboten bewonderen, meedoen aan de skeltertrek of zelf een brandspuit beethouden, het kan allemaal. Verkaik: "De jeugdbrandweer van Arkel komt langs en geeft enkele demonstraties. Zij laten bezoekers zelf ook kennismaken met bluswerkzaamheden."

Het evenement is van 09:00 tot 16:00 uur. De entree is 2 euro per persoon vanaf 12 jaar. Degenen die met een trekker, werktuig of stationaire motor komen, hebben gratis entree.


q www.delangeslag.nl