• Arie van der Linden doet mee aan 'ParkinsonWeg'.
• Arie van der Linden doet mee aan 'ParkinsonWeg'. Foto: Janneke Kok

'Ik wil mezelf bewijzen dat ik dit kan'

11 jun 2019, 17:01

leerdam • Het begon 7 jaar geleden met trillingen. Gewoon stress, dacht Arie van der Linden. Maar op aandringen van zijn vrouw ging hij toch maar naar de dokter. Hij bleek de ziekte van Parkinson te hebben. "In het begin dringt het niet tot je door", zegt hij. "Je denkt aan oude mannen of vrouwen met trillende handen als je aan Parkinson denkt." En hij was toen nog geen 50. Inmiddels zijn de minieme trillingen in beide armen uitgegroeid tot een constante tremor. "Het is alsof je voortdurend sportoefeningen aan het doen bent, zo voelt het een beetje. Je hebt geen rust meer." Bij het aantrekken van zijn sokken 's ochtends moet zijn vrouw tegenwoordig te hulp schieten. Zich omdraaien in bed 's nachts is eveneens een worsteling. En er is een algehele stijfheid in zijn spieren geslopen. Dan zijn er nog de minder bekende gevolgen. "Mijn reukvermogen is bijvoorbeeld achteruit gegaan. Als mijn vrouw een cake aan het bakken is, dan ruik ik dat bijna niet meer."

Toekomst

Parkinson is een progressieve ziekte, veroorzaakt door het afsterven van hersencellen die dopamine produceren. Het dopaminetekort tast de aansturing van spieren aan. Op dit moment hebben ruim 50.000 mensen in Nederland de hersenziekte, dit zijn er wereldwijd 7 miljoen. De verwachting is dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld, want Parkinson is op dit moment de snelstgroeiende neurologische ziekte. Een genezing is er niet. De ziekte lijkt zich bij iedere patiënt anders te openbaren. Met één gemene deler: het wordt steeds een beetje erger. "In de toekomst kijken vind ik moeilijk, omdat de ziekte zich bij iedereen in een ander tempo ontwikkelt", zegt Van der Linden hierover.

Toch oogt hij optimistisch en nuchter. "Ik ben niet elke dag zo positief", geeft hij toe. "Ik heb ook zware dagen. Maar ik heb gelukkig een vrouw en twee kinderen die me helpen, steunen en stimuleren om toch positief te blijven en naar de toekomst te blijven kijken." Doorzetten is het credo. "Elke dag is ook anders, soms spring ik als het ware bijna het bed uit. En andere keren ben ik er niet uit te branden." Dat betekent dat dingen plannen vaak lastig is. "Je denkt heel snel: red ik dat wel, gaat dat niet fout. En vervolgens ga je maar heel veel dingen niet doen. Het is moeilijk om erachter te komen dat je lichamelijk steeds iets minder kunt. Terwijl het zo belangrijk is om positief vooruit te kijken en dingen te blijven proberen." Dat Van der Linden op dit moment geen vaste baan heeft, helpt ook niet. Solliciteren is lastig. "Als ik tegenover een werkgever zit, zien ze meteen dat ik Parkinson heb. Geestelijk mankeer ik niets, maar mijn lichamelijke klachten houden me buiten het arbeidsproces." Nu loopt hij via het UWV stage bij een zaak in Gorinchem dat onder meer laminaat en raamdecoratie verzorgt. Dat is prettig, want thuiszitten is niets voor hem. "Ik vind het best leuk om een dagje alleen wat met de hond te lopen en een beetje de plantjes hier te doen, maar op een gegeven moment wil je ook weer écht wat doen. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik er niet meer bij hoor." Om die spiraal te doorbreken én aandacht te vragen voor Parkinson besloot Van der Linden om mee te doen aan sponsorloop 'ParkinsonWeg'.

'ParkinsonWeg' is een initiatief van een andere Parkinsonpatiënt: Erik de Waal uit Amersfoort. Het streven is om vanuit de Utrechtse stad de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen. Met zoveel mogelijk mensen – met of zonder Parkinson – die zich hiervoor laten sponsoren. Het opgehaalde geld is bestemd voor het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, dat bezig is met de ontwikkeling van een interactieve virtuele coach die huisartsen moet helpen om de diagnose Parkinson eerder te stellen. De lopers van 'ParkinsonWeg' gaan zaterdag 15 juni van start. Arie van der Linden hoopt maandag 17 juni tot en met woensdag 19 juni mee te kunnen lopen. Hem sponsoren kan via de onderstaande website. Hij hoopt zoveel mogelijk geld in te zamelen. "Ik wil voor mezelf bewijzen dat ik dit kan. Het is voor mij een manier om de andere kant op te kijken, naar de dingen die nog wél kunnen." Arie van der Linden sponsoren kan via deze link: www.parkinsonweg.nl/meeloper/arie-van-der-linden/.