• Burgemeester Keereweer en directeur De Kat te midden van de kinderen.
• Burgemeester Keereweer en directeur De Kat te midden van de kinderen. Foto: Dick Aanen

Insectenhotel voor basisscholen

11 jun 2019, 13:02

west betuwe • Burgemeester Harry Keereweer van de gemeente West Betuwe en Kees de Kat, directeur van FruitMasters, overhandigden donderdagmorgen het eerste exemplaar van een insectenhotel aan de kinderen van christelijke basisschool De Kievitsheuvel in Hellouw.

De komende weken ontvangen alle 34 basisscholen in de gemeente een exemplaar. Het allereerste exemplaar werd onlangs aangeboden aan koning Willem Alexander en koningin Maxima tijdens hun bezoek aan FruitMasters in Geldermalsen. "Die staat nu in het prachtige paleis, ergens in Den Haag", vertelde burgemeester Keereweer aan de kinderen van de Hellouwse school. Het is volgens de burgemeester niet toevallig dat juist basisschool De Kivietsheuvel als eerste aan de beurt was van de basisscholen. Er loopt op de school momenteel een project over bestuiving, insecten en biodiversiteit. Belangrijk, want: "Als er geen bijen meer zijn, dan is heel veel leven weg."

Het insectenhotel is vooral bedoeld voor de instandhouding van het aantal bijen. Het bestuiven van de fruitbomen gebeurt door de wind, maar ook voor een belangrijk deel door insecten, waaronder bijen. Bij het zoeken naar nectar bezoeken ze bloemen en verspreiden zo stuifmeel. Zowel het aantal honingbijen als wilde bijen is de laatste jaren hard achteruit gegaan. Bijen wonen in holletjes en die vinden ze steeds minder. Het ophangen van een insectenhotel kan de bijen een handje helpen, zo denkt de gemeente.

q fruitmasters.com