• Het bestuur inclusief de jongeren. Zij krijgen hulp van nog eens 135 vrijwilligers.
• Het bestuur inclusief de jongeren. Zij krijgen hulp van nog eens 135 vrijwilligers. Foto: Angela Bor

De volgende generatie staat al klaar

10 jun 2019, 16:30

heukelum • "De markt is op de derde zaterdag in juni, dat weet iedereen in Heukelum!" Iris de Jong (16) kijkt er het hele jaar naar uit. "Op die dag is iedereen vrolijk en behulpzaam." Als dochter van de marktmeester krijgt ze heel goed mee wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van deze grootste markt van de regio. "Dit jaar is de markt weer groter, er komen 240 deelnemers", vertelt ze trots. Die worden door het bestuur zorgvuldig geselecteerd om een afwisselend aanbod te garanderen.

Het oude stadje staat 15 juni compleet op z'n kop. De hulp van acht jongelui, herkenbaar aan het helblauwe T-shirt dat ook de bestuursleden dragen, maar dan met de tekst 'in opleiding' erop, is meer dan welkom. Ook Thijs de Ruiter (10) helpt graag mee om alles in goede banen te leiden. "De jaarmarkt vind ik de leukste dag van het jaar. En de dag ervoor is misschien nog wel leuker. Dan gaan we de kramen uitzetten, hekken sjouwen en verkeersborden plaatsen." Voor de dag zelf is er een schema met de taakverdeling. Maud van der Steen (12) noemt wat voorbeelden: "Ik sta bij de springkussens en bij de wc's. De samenwerking en de gezelligheid is heel leuk."

Thijs heeft dit jaar één van de attracties aangedragen die op het kinderplein komt: de sweeper, een luchtkussen met obstakels die voor een sportieve uitdaging zorgen. "Dat is leuk voor de wat grotere kinderen", licht hij toe. Het kinderplein is één van de onderdelen waarmee de Heukelumse jaarmarkt zich onderscheidt van veel andere braderieën. Iedereen vanaf vier jaar betaalt 1,50 euro entree bij de poort, daarvan worden onder meer de kinderactiviteiten bekostigd. Zo hoeven ouders niet bij elk onderdeel kleingeld op te diepen en kunnen de kids zich lekker uitleven.

Ook is er weer kleedjesmarkt voor de kinderen. "Die is dit jaar verplaatst naar de Groenewal", meldt Thijs. Bestuurslid Marion Visser licht toe: "Op de oude plek van de kleedjesmarkt, bij de muziektent, is nu voor het eerst een muziekplein waar jong talent optreedt. Er is heel enthousiast gereageerd op de oproep, waardoor we van 10:30-16:30 uur live muziek hebben. Met statafels en hapjes en drankjes belooft dit een leuk nieuw onderdeel te worden." Ook zeker het bekijken waard zijn de oude Trabantjes die zullen worden opgesteld in de Molenstraat.

Nog een nieuwtje: op 15 juni is eindelijk de Heukelumse vlag weer te koop, die twaalf jaar geleden bij het 777-jarig bestaan van het stadje is ontworpen. Er zijn tweehonderd exemplaren voorradig bij de kraam van de organisatie. Wie achter het net vist, kan op de bestellijst. De opbrengst van de vlaggenverkoop gaat in de pot voor het vijftigjarig bestaan van de markt, over twee jaar. Dan pakt de organisatie nog groter uit dan anders, ongetwijfeld weer geholpen door de nieuwe generatie.


q jaarmarktheukelum.nl

Janneke Boogaard