donderdag 6 juni

4 jun 2019, 10:15

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Over antisemitisme in de kunst
14:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Paul Bröker geeft in Stroomhuis Neerijnen een lezing over antisemitisme in de christelijke kunst. Aanvang is 14:00 uur. De entree is 12,50 euro. Reserveren is nodig, dit kan via de website.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 7 juni

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

'Aanziet de vogels'
10:00-12:00, Waardenburg, De Vergt 4. Alle senioren uit Waardenburg zijn welkom in het steunpunt van de Wittenbergzorg voor een ochtend over vogels. Er worden verschillende vogelsoorten besproken, ook spreekwoorden met vogels komen voorbij. Bezoekers worden ook uitgedaagd om vogelgeluiden te herkennen. En er wordt ook gesproken over welke vogels er in de Bijbel voorkomen. Er is voor iedere bezoeker koffie, thee en wat lekkers. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Bij vervoersproblemen kunnen mensen contact opnemen met Wittenbergzorg Haaften via 0418-594900.

Over de Europese verkiezingen
10:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Mark Lauriks - PvdA-kandidaat voor het Europees parlement - is te gast bij de Rode Koffietafel in Geldermalsen. Hij komt de verkiezingen evalueren. Hij vertelt onder meer hoe hij de campagne en de uitslag heeft beleefd.

Creatieve middag
15:00-16:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een creatieve middag voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Kinderen kunnen vrij aan de slag met het volop aanwezige knutselmateriaal. Er is begeleiding aanwezig als ze dit nodig hebben. De deelnemertjes kunnen tijdens de middag maken wat ze zelf willen, de creatieve middag van KinderCrea is geen workshop waarbij er één speciaal object gemaakt worden. Deelname kost 5 euro per kind. Opgeven kan via onderstaande website.
www.kindercrea.net

Zomeravondwandeling
19:30, Ophemert, Natuurgebied De Steendert. Natuurorganisatie IVN West-Betuwe organiseert een avondwandeling in De Steendert bij Ophemert. De afstand is ongeveer vier kilometer. Iedereen is welkom. De Steendert is een natuurgebied rond twee plassen. Tijdens de wandeling vertellen de IVN natuurgidsen over diverse wilgen en moerasplanten zoals de moerasspirea en de valeriaan. De wandeling duurt van 19:30-21:30 uur. Vertrek bij parkeerplaats kruising Bulkheuvelseweg/Uilenburgsestraat (navigatie: Ophemert). Parkeermogelijkheid is beperkt, kom daarom per fiets of carpool. Aanmelden is niet nodig. De wandeling is gratis. Trek stevige (wandel)schoenen aan vanwege onverharde (mogelijk natte) paden. En: neem een verrekijker mee. Meer informatie via de website.
ivn.nl/afdeling/west-betuwe.

Avondontdektocht
19:30, Leerdam, Bezoekboerderij Het Achterhuis, Hoogeind 20a. Een gezellige avondontdektocht op de boerderij en in het veld. De avond is geheel verzorgd met lekkere hapjes en drankjes. De kosten van de avond bedragen 8,00 euro per persoon. Ook als het regent zijn er allerlei leuke activiteiten op de boerderij. De kinderen mogen oud brood meenemen om de dieren te voeren. Trek makkelijke kleding aan en oude schoenen of laarzen. Deelnemers worden gevraagd zich vanwege de organisatie van de avond van te voren op te geven. Dit kan tot de dag zelf tot 12:00 uur via 0345-619887, of per mail info@bezoekboerderij.nl. Graag de leeftijd van de kinderen vermelden. Op het eind is er voor de kinderen een kleine verrassing, Vol is vol. Het programma is heel geschikt voor gezinnen of opa's en oma's met kleinkinderen.

Allerlaatste talkshow
20:30, Leerdam, stadspodium. In stadspodium GO vindt vrijdagavond 7 juni de allerlaatste lokale talkshow Editie Leerdam plaats. De gasten in deze laatste show zijn deels een verrassing. De vaste onderdelen krijgen ook een iets ludiekere invulling. Aanvang is 21:00 uur, de toegang is gratis.

zaterdag 8 juni

Rommelmarkt
09:00-14:00, Nieuwland, Zijlkade. Op het terrein van Plywood bv in Nieuwland vindt er weer een rommelmarkt plaats. Om 10:00 gaat de verkoop bij opbod van start. Er is voor elk wat wils, van speelgoed tot koffie, van boeken tot een lekker frietje, van verse bloemen tot een ijsje. De opbrengst is bestemd voor de plaatselijke kerk

Vogelbeurs
9:00, Leerdam, Verenigingsgebouw De Vogelvriend, P.M. van Gentstraat 23. Vogelvereniging De Vogelvriend houdt haar maandelijkse vogelbeurs. Op deze beurs zijn vogelhandelaren aanwezig. Bovendien is er een stand waar bezoekers vogelbenodigdheden kunnen kopen. Voor eventuele inlichtingen over het lidmaatschap of het kweken van vogels kunnen belangstellenden terecht bij één van de aanwezige bestuursleden. Nadere informatie via 0345-618024 of 616036, 06-41468514.
www.devogelvriendl16.nl.

Rommelschuur Schoonrewoerd
9:00, Schoonrewoerd, Rommelschuur, Overheicop 1. Voor de vakantie zijn er prachtige boeken te koop. Verder is er een wisselend aanbod van tweedehands artikelen.

Motortoerrit
13:00-14:30, Hei- en Boeicop, cafetaria Het Trefpunt. Ook dit jaar zet motor- en autoclub De Magneet een toerrit voor motoren uit. De rit staat in het teken van de Zederikdagen. De route gaat door midden Nederland en is uitgezet door Rinus Alting. Inschrijven bij Arma Middelkoop en Corrie van Zanten tussen 13:00 uur en 14:30 uur. De inschrijving vindt plaats in cafetaria Het Trefpunt aan de Hei- en Boeicopseweg 88 in Hei- en Boeicop. De inschrijfkosten bedragen 5 euro. De route is in GPX-bestand en is vooraf te bestellen tegen betaling van 5 euro. De afstand van de rit is ongeveer 120 kilometer. Belangstellenden kunnen voor nadere informatie over deze toerrit terecht bij Goos Middelkoop: 0347-351264 of Aad van Zanten: 0345-641446. Ook is het mogelijk om via e-mail nadere inlichtingen te verkrijgen via zijdervelders@hetnet.nl.

woensdag 12 juni

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, Dorpshuis De Poort. Dit is de laatste Bop van het voorseizoen 2019, met afsluiting van de sjoelcompetitie en prijsuitreiking. Iedereen is welkom voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje. Ook bestaat de mogelijkheid om een spelletje te spelen. Nadere informatie via Bart van Zandwijk: 06-13784043.

Wandelen met senioren
10:00, Poederoijen, rond Slot Loevestein. De volgende wandeling met senioren is op woensdag 12 juni naar en om Slot Loevestein. Het vertrek is om 10:00 uur, vanaf de nieuwe parkeerplaats. Bereikbaar vanaf de N322 afslag richting Loevestein (Schouwendijk) en daarna twee keer links. De traditionele koffiestop is in Loevestein. Het is de bedoeling om rond 13:00 uur weer terug te zijn. Koffie en gebak voor eigen rekening. Er zijn verder geen kosten aan de activiteit verbonden. Meer informatie via Ineke Blom (06-43915192), Arie de Bruijn (06-21278061) of Aart Romeijn (0183-562673).

donderdag 13 juni

Schilderworkshop
10:00-16:00, Acquoy, Fort bij Asperen. Geïnspireerd door de kunstwerken in de zomertentoonstelling 'Een schitterende afzondering' biedt het Fort bij Asperen een schilderworkshop in de buitenlucht aan. Tom van Campenhout verzorgt de lesdag die 's ochtends om 10:00 uur begint en om 16:00 uur weer is afgelopen. Deelnemers verzamelen zich 's ochtends in het fort om na een kop koffie de expositie te bezoeken. Daar zijn werken van twee hedendaagse Nederlandse landschapsschilders te bewonderen: te weten Erik Odijk en Jacco Olivier. Na een eerste schildersessie is er een lunch in de Taveerne, in de middag wordt er nog even doorgewerkt. Als afsluiting is er een borrel. Aan deelname zitten kosten verbonden. Het Fort bij Asperen en de tentoonstellingen voor seizoen 2019 worden ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Gelderland. Er worden wellicht meer workshops gepland, meer informatie is te vinden op de website van Fort bij Asperen.
www.fortbijasperen.nl

Over de coaching- en trainingscultuur
19:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm vertoont de documentaire 'Nu verandert er langzaam iets', een documentaire over de hedendaagse coaching- en trainingscultuur in Nederland. In vaste, wijde camerastandpunten onderzoekt de film verschillende vormen van zelfontplooiing en cursussen voor innerlijke groei en prestatieverbetering. LingeFilm organiseert bij deze documentaire een netwerkavond voor coaches, trainers en geïnteresseerden uit de regio. Zij krijgen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en met elkaar van gedachten te wisselen. Er is om 19:15 uur een inleiding door Annelotte Verhaagen, documentairemaker en coach. De vertoning van de documentaire start om 20:00 uur. Na afloop wordt er onder leiding van Anne-Marie van Dungen nagepraat aan de hand van een paar stellingen.
www.lingefilm.nl

vrijdag 14 juni

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Fancy fair
18:30-20:30, Hei- en Boeicop, School met de Bijbel. De School met de Bijbel organiseert een fancy fair rondom het schoolgebouw. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud. Onder het genot van een drankje met zelfgemaakte taart kan een ieder genieten van optredens op het open podium. Verder zijn er volop spelletjes te doen en prijzen te winnen bij het rad van avontuur. De school wil met het evenement geld inzamelen voor de aanleg van een natuur- en belevenistuin achter het gebouw. Verder gaan 10 procent van de opbrengst naar het goede doel: het Ronald McDonald Kinderfonds.

Inschrijven
19:00-21:00, Leerdam, ASVZ-locatie Lingebolder. Voorinschrijven voor de 47ste avondvierdaagse in Leerdam kan bij ASVZ-locatie Lingebolder tussen 19:00 en 21:00 uur, deelname kost bij voorinschrijving 5 euro, aan start is dit 6 euro. Het evenement is dit jaar van maandag 17 tot en met donderdag 20 juni.

zaterdag 15 juni

West Con
10:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert haar eerste West Con, oftewel: een stripbeurs. Er is ook aandacht voor computergames en merchandising. De toegang is helemaal gratis. Natuurlijk wordt iedereen uitgedaagd om verkleed te komen. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Thema is dan ook: 'Be who you wanne be'. Bij voldoende deelnemers organiseert de vereniging ook een CosPlay-wedstrijd, waarbij verklede bezoekers een passende act opvoeren.

Slootjesdag bij de Schaapskooi
13:30, Schoonrewoerd, De Schaapskooi, Overboeicop 15. Wat rent daar over het water? Wat kruipt er weg tussen de waterplanten? kinderen kunnen tijdens deze slootjesdag alles ontdekken en leren over slootjes en de waterdiertjes die hier wonen. Bekijk de schaatsenrijders en bootsmannetjes. Misschien vind je een waterschorpioen. Of een stekelbaarsje. Om 13:30 uur wordt begonnen met een inleiding in Natuurcentrum DeSchaapskooi. Na de pauze gaan we naar buiten met schepnetjes en zoekkaarten. We gaan waterdiertjes vangen, bekijken, bewonderen en natuurlijk weer terugzetten in het water. Emmers en schepnetjes meenemen. Als we tijd over hebben, maken we een knutselwerkje. Rond 15:30 uur wordt deze jeugdactiviteit afgesloten. Deelname kost € 2,50 per kind, inclusief een consumptie (limonade en koek). Leeftijd: vanaf 8 jaar. Jongere kinderen alleen onder begeleiding, (groot)ouders zijn ook welkom. Vooraf opgeven is noodzakelijk: S. Gielis, tel.: 0347-341555 of e-mail: siskagielis@gmail.com.

Saxyon
19:15, Rumpt, Rumpts kerkje. Het duo Saxyon geeft een concert in de tuin van het Rumpts kerkje. Het gezelschap bestaat uit de twee jonge musici Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schröer (saxofoon). Saxyon wil de mogelijkheden ontdekken in klank en repertoire van de combinatie van saxofoon en accordeon. Maar het duo wil ook de samenwerking zoeken met componisten, om zo meer repertoire voor de combi van accordeon en saxofoon te ontwikkelen. Het concert is bij mooi weer in de tuin bij de kerk. De deuren staan open vanaf 19:15 uur. Het concert begint om 20:00 uur. Meer informatie is te vinden op de website. www.rumptskerkje.nl

Psalmzangavond met bovenstem
19:30, Leerdam, Adullamkerk (gereformeerde gemeente Leerdam). In de Leerdamse Adullamkerk vindt een psalmzangavond met bovenstem plaats, de opbrengst is voor diaconaal gastenhuis De Oase in Ouddorp. De toegang is gratis, maar de collecte is voor De Oase. Er is een cd-tafel aanwezig, de opening, meditatie en sluiting wordt verzorgd door dominee H.E.P. Fortuijn. Organisten zijn Martin Westrate en Martijn de Haan. L. Klepper verzorgt het appelwoord.

zondag 16 juni

Sweelinck Ensemble in Grote Kerk
17:00, Leerdam, Grote Kerk. Het Sweelinck Ensemble voert een vesper op in de Grote Kerk in Leerdam. Centraal tijdens de muzikale dienst staat de vraag: wat is er na dit leven. Door de eeuwen hebben mensen woorden en beelden gezocht om uiting te geven aan hun vermoedens en richtte men de blik hoopvol op het hiernamaals. Het Sweelinck Ensemble tast deze perspectieven af aan de hand van een aantal Engelse componisten van rond 1900, zoals Stanford, Parry en Elgar, maar ook minder bekende componisten als Harris, Bairstow en Statham. De voorganger van deze middag is wijkpredikant Ben Heijting. Hij zal ook een korte overweging houden bij kunstwerken rondom hetzelfde thema, zodat tekst, beeld en muziek elkaar versterken. Organist is Corné Lam en het Sweelinck Ensemble wordt geleid door cantor-organist Janko Fraanje. Toegang is vrij. Meer informatie is te verkrijgen via de onderstaande website. www.sweelinckensemble.nl

maandag 17 juni

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn vanaf dat moment elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom. Deelnemers moeten wel hun eigen haak-, brei- of borduurwerk meenemen. De aanwezigen creatievelingen kunnen elkaar eventueel helpen of van advies voorzien. Mensen die willen leren breien, haken of iets dergelijks zijn ook welkom. Zelfs dorpelingen op zoek naar gezelligheid, die gewoon even een kaartje willen leggen of een kop koffie willen drinken, kunnen aanschuiven. Deelname is gratis, aanwezigen moeten alleen voor de koffie betalen.