Wandelpad kan toch stuk goedkoper

4 jun 2019, 11:56

vijfheerenlanden • De aanleg van het wandelpad langs de Parallelweg in Meerkerk pakt waarschijnlijk toch goedkoper uit. Het pad wordt dan wel in een eenvoudiger variant uitgevoerd. Dat bleek vorige week tijdens de commissievergadering. Eerder dit voorjaar liet het college van B&W weten dat het pad juist 50.000 euro meer zou gaan kosten dan gepland.

De raad van Zederik besloot destijds 90.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van een wandelpad dat voor iedereen toegankelijk is. Daarvan moest het bestaande klinkerpad van 600 meter lang van het fietsviaduct bij de Broekseweg tot de brug over de Kerkwetering worden opgeknapt. Bovendien moest er een nieuw wandelpad aangelegd worden van de brug naar de Zouwendijk. Op dit moment ligt hier grasland. Inmiddels is duidelijk dat de opknapbeurt van het bestaande pad meer geld kost dan verwacht. Onder meer, omdat het pad breder is dan werd aangenomen. Het college besloot daarom dit jaar de beschikbare 90.000 euro te gebruiken om een half verhard recreatief wandelpad tussen de Broekseweg en de Zouwendijk aan te leggen. Na 2023, als de verbreding van de A27 klaar is, zou nog eens 50.000 euro worden uitgetrokken om het pad op te waarderen tot een voor iedereen toegankelijk wandelpad.

Reden voor de SGP om te kijken of het mogelijk is terug te gaan naar het eerste plan: de aanleg van een halfverhard pad. Dit bleek een haalbare optie. Om te beginnen, pakt die variant na herberekening goedkoper uit. Er is waarschijnlijk geen 90.000 euro, maar 'slechts' 75.000 of 80.000 euro voor nodig. Bovendien bleek uit onderzoek van SGP-er Kees Vermaat dat 'Graustabiel', het materiaal dat voor een halfverhard pad wordt gebruikt, ook geschikt is voor wandel- en fietspaden en dus ook voor mindervaliden. Waarmee het doel – een recreatieve voorziening te maken die ook toegankelijk is voor mindervaliden – ook wordt bereikt. Omdat het onderwerp 'slechts' opiniërend werd besproken, werd geen besluit genomen. Dit volgt in de latere raadsvergadering.