Structurele aanpak ondermijning

west betuwe • De gemeente West Betuwe gaat de bestrijding van zogenaamde ondermijnende criminaliteit nog beter, structureler en in samenhang met andere partners aanpakken. "Ondermijnende criminaliteit is een probleem dat alleen aangepakt kan worden door daadkrachtig en integraal optreden", zo staat de lezen in het uitvoeringsplan 2020, met als titel 'Veiligheid breng(t) je samen.'

De gemeente werkt sinds vorig jaar intensief samen met politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) en andere overheidspartners. Rode draad van het aangescherpte beleid wordt het creëren van een betere bewustwording van het fenomeen ondermijning. "Wat is het, welke schadelijke effecten vloeien eruit voort en wat kunnen verschillende afdelingen doen om dit te frustreren? Het moet binnen de gehele organisatie gaan leven in plaats van primair bij alleen openbare orde en veiligheid." Om dit te realiseren volgt een training voor Boa's in het herkennen van de signalen.

Signalen

Uit onderzoek door het RIEC van eind 2018 bleek dat er in de gemeente West Betuwe 66 signalen waren, die mogelijk duiden op ondermijnende activiteiten. De signalen zijn eveneens bekeken door de Belastingdienst, waarbij in zestien gevallen een match werd vastgesteld.

De gemeenteraad van West Betuwe heeft half december de Algemene plaatselijke Verordening aangepast. Hierdoor heeft de gemeente en de politie meer mogelijkheden om op te treden. Ook de beleidsregels Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen (Wet Bibob) biedt sinds kort ruimere mogelijkheden.

Tevens zijn er in de gemeente West Betuwe diverse panden gesloten vanwege overtreding van artikel 13b van de Opiumwet, iets wat voorheen spaarzaam gebeurde. De gemeenten gaan in 2020 nog beter samenwerken. Vanuit het Intergemeentelijk Projectbureau (IGP) komen er specifieke projecten gericht op bijvoorbeeld het buitengebied, woonwagenkampen en/ of de bedrijventerreinen.

Niet statisch

Naast integriteit en veiligheid is er in het uitvoeringsplan aandacht voor jeugd en veiligheid, fysieke veiligheid, veilige woon- en leefomgeving en bedrijvigheid en veiligheid. "Veiligheid is geen statisch beleidsveld, er zijn veel ontwikkelingen en de criminaliteit laat steeds (nieuwe) trends zien. Het is om die reden alleen al belangrijk om jaarlijks terug te blikken door te evalueren en op basis daarvan vooruit te kijken." Het uitvoeringsplan 2020 komt aan de orde in de januari-vergadering.