• De trofee krijgt een mooie plaatsje in de huiskamer.
• De trofee krijgt een mooie plaatsje in de huiskamer. Foto: Peter Verbeek

Hugo Haak gekozen tot coach van het jaar

vianen • Hugo Haak, bondscoach van de wielerbaanselectie, is tijdens het Sportgala in AFAS Live in Amsterdam gekozen tot coach van het jaar 2019.

Als baanwielrenner beleefde Haak zijn grootste moment van glorie in 2015 toen hij, als lid van de sprintploeg, goud won bij het EK in Athene. En nu, na nog maar ruim een jaar geleden van assistent-bondscoach te zijn gepromoveerd tot hoofdcoach, werd hij, boven Erik ten Hag en Sarina Wiegman, gekozen tot coach van 2019.

Dat gebeurde in het bijzijn van onder andere een groot deel van zijn staf en de baansprintploeg. Die won in 2018 de titel Sportploeg van het jaar, maar met de gouden handbalvrouwen in de zaal zat prolongatie van die titel er niet in.

Limerick

Na een spetterende opening, met dans op muziek van Queen, werd Frits Spits uit de coulissen gehaald. De radio-nestor van Nederland, had de limerick gebruikt om de drie genomineerde coaches te introduceren. Het rijm dat voor Hugo aan zijn brein was ontsproten luidde: 'Bij een wielercoach uit het oude Nieuwegein/Die houdt van bananendans en sprinterstrein/Is altijd alles in de haak/En werkelijk helemaal raak/Als zijn wielerploeg op het baantje de voorste kan zijn'.

Spits was lyrisch over de allitererende naam van de Vianer die hij, vermoedelijk omdat dat beter in het rijmschema paste, benoemde als inwoner van Nieuwegein. "Hij heeft de allermooiste sportnaam die ik in jaren heb gehoord." Frits Spits opende de gouden enveloppe, keek even en liet de tot de laatste plaats gevulde zaal weten dat de titel voor Hugo was.

Speech

Nadat hij de fraaie trofee met trots in ontvangst had genomen hield de pas 28-jarige Vianees een korte speech die hij –je kunt immers maar nooit weten- goed had voorbereid. Hij bedankte velen voor de steun en de waardering, en blikte voorzichtig vooruit op de Olympische Spelen in Tokyo, waar hij met zijn ploeg weer hoopt te grossieren in eremetaal.

"Ik ben er met spanning in mijn lijf heen gegaan", vertelde Haak. "Voor het gala begon werden alle genomineerden ontvangen in een VIP-lounge, waar veel oud-winnaars en grote namen uit de sport aanwezig waren. Nadat bekend was geworden dat ik coach van het jaar was geworden was ik stomverbaasd, maar alle zenuwen vielen direct van me af. Terwijl het programma verder ging moest ik achter de coulissen beschikbaar zijn voor de media. De afterparty was erg gezellig. Prachtig toch dat drie van de vijf prijzen bij wielrenners terecht zijn gekomen, waarmee deze tak van sport het voetballen even van de eerste plaats heeft verdrongen!"

Peter Verbeek