Leerdamse begraafplaats krijgt Stiltecentrum

leerdam • Op de Algemene Begraafplaats in Leerdam wordt in de voormalige beheerderswoning aan de Tiendweg een stiltecentrum gerealiseerd.

Nabestaanden, begrafenisondernemers en de voormalige gemeente Leerdam waren er voorstander van om deze woning geschikt te maken voor multifunctioneel gebruik. In 2018 lanceerde uitvaartleider Ben de Weerd dit idee bij toenmalig wethouder Teus Meijdam en dat initiatief heeft gemeente Vijfheerenlanden overgenomen. In het pand komt een digitale informatiezuil. Hier kunnen nabestaanden straks zien waar familie of bekenden begraven liggen. De informatie maakt het bezoeken van het graf makkelijker dan nu het geval is. Als het centrum gerealiseerd is, kunnen bezoekers dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang terecht in het Stiltecentrum. Het is de bedoeling dat bezoekers hier een kopje koffie of thee kunnen nuttigen. Op tafel komt wat lekkers te staan en er ligt een boekje, waarin bezoekers hun gedachten op kunnen schrijven. In het centrum is bovendien een (invalide)toilet aanwezig. Met deze nieuwe accommodatie verwacht de gemeente de kwaliteit van dienstverlening op de begraafplaats te verbeteren. De gemeente heeft de ontwikkeling van deze voorziening in handen gegeven van studenten van het ROC Midden Nederland. De studenten worden begeleid door leerkrachten en medewerkers van de gemeente. Tijdens de Lichtjesavond hebben zeven studenten de ontwerpen voor het Stiltecentrum gepresenteerd. Volgens uitvaartleider Ben de Weerd is deze presentatie zeer positief ontvangen. "Wat is er mooier dan dat de komst van het Stiltecentrum door de jeugd gerealiseerd wordt. Dit is een prachtig leerproject."

De gemeente draait op voor de kosten van de verbouwing. Het is de bedoeling dat het project in het eerste kwartaal van 2020 wordt uitgevoerd.