Zus opgepakt bij politieactie op de A2

Ridouan Taghi gearresteerd in Dubai

dubai/vianen • Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende moorden.

Taghi (1977) woonde een groot deel van zijn leven in wijk De Hagen in Vianen. In opvolging van zijn aanhouding zijn op maandagavond acht huiszoekingen gedaan in Amsterdam, Huis ter Heide, Utrecht en Vianen. Er werden 6 verdachten aangehouden, waaronder ook de zus van Ridouan Taghi. Zij is vorige week maandag in bijzijn van haar man en achtjarig zoontje door de politie klemgereden op de A2. Twee dagen na haar aanhouding werd zij weer in vrijheid gesteld. Zij is nog wel verdachte.

Internationale opsporing

Ridouan Taghi raakte begin van deze eeuw betrokken bij de handel in drugs. Hij verwierf de controle over een drugslijn tussen Marokko en Nederland. Hij werd internationaal gezocht en stond op nationale en internationale opsporingslijsten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid - als opdrachtgever - bij verschillende moorden, zoals de liquidaties op Ronald Bakker (2015), Samir Erraghib (2016), Rank Skekic (2016), Kalid B (2016), Martin Kok (2016) en Hakim Changachi (2017). De politie kwam veel informatie op het spoor door het afluisteren van versleutelde PGP-berichten.
De aanhouding van Ridouan Taghi is volgens de politie te danken aan niet aflatende inspanningen van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking met de politie van Dubai. Hun hulp was essentieel. "Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega's en die in Dubai", zei korpschef Erik Akerboom in een reactie. "De arrestatie van T. is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen T. en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen."

Strategische samenwerking

De aanhouding heeft onder meer plaatsgevonden door uitwisseling van informatie van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking. Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van de voortvluchtige verdachte uit Nederland.

"In de wereld van vandaag is het opbouwen van een strategische samenwerking belangrijker dan ooit en juist door internationaal nauw met elkaar samen te werken is het mogelijk om effectief en slagvaardig op te treden. De aanhouding van Ridouan T. is hier een goed voorbeeld van", reageerde Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid.

Drie dagen na zijn arrestatie werd Taghi afgelopen donderdag met een chartervlucht overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij wordt begin 2020 berecht in het zogenaamde Marengo-rechtzaak.

Disproportioneel

De aanhouding van Taghi was groot nieuws. Dat gold ook voor de aanhouding van zijn 38-jarig zus. Haar advocaat, Shirley Splinter, heeft bij Justitie een onderzoek gevraagd naar de volgens haar disproportionele wijze waarop zij tijdens haar aanhouding op de A2 is bejegend. "De politie heeft met getrokken wapens cliënte en haar man uit de auto gehaald", zo verklaart zij in een persbericht op de website van advocatenkantoor Inez Weski. "Er werd gescholden naar cliënte en door de politie werd met een hamer op het dak van haar voertuig geslagen. Vervolgens zijn cliënte en haar man geblinddoekt naar het politiebureau gebracht. Dit gebeurde allemaal onder het oog van haar achtjarige zoon die achterin de auto zat." Splinter ontkent dat haar cliënte hand- en spandiensten heeft verleend bij liquidaties voor haar broer. "Mijn cliënte wordt slechts verdacht van witwassen ten aanzien van een auto, welke verdenking cliënte wordt betwist." Advocaat Splinter betreurt de verkeerde beeldvorming die door de berichtgeving in de pers is ontstaan.