Provincie Utrecht start met IkPas

regio • Inwoners uit alle gemeenten van provincie Utrecht starten het nieuwe jaar met de actie IkPas, de Nederlandse versie van Dry January. Mede dankzij de positieve aanpak, het laagdrempelige karakter en de steun van deelnemers onderling, hebben vorig jaar ruim 3400 mensen in de regio Utrecht meegedaan aan IkPas. Belangstellenden kunnen zich ook dit jaar weer aanmelden op onderstaande website. Ervaringen zijn te delen via www.facebook.com/ikpasinderegioUtrecht en op Twitter via #ikpas. De 30-dagen-zonder-alcohol-actie begint op 1 januari 2020.

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Door te besluiten een maand lang de alcohol te laten staan, wordt men zich bewust van het eigen alcoholgebruik en worden vastgeroeste patronen doorbroken. In de Nederlandse cultuur is het drinken van alcohol heel geaccepteerd. Er is eigenlijk altijd wel een reden voor een drankje; een feestje, ter ontspanning of omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken. In gezelschap wordt zelfs vaak als ongezellig ervaren als je niet een glaasje meedrinkt. Tegelijkertijd is het officiële gezondheidsadvies nul glazen.

q www.ikpas.nl


Energieneutrale provincie

regio • De provincie Utrecht gaat het makkelijker maken om een vergunning te krijgen voor duurzame energieopwekking, zoals zonne- en windenergie. Voor minder draagkrachtige inwoners wil de provincie een fonds ontwikkelen dat bijdraagt in de kosten voor het verduurzamen van hun woning. Ook zet de provincie een expertpool op die gemeenten gaat helpen bij het aardgasvrij maken van wijken. In totaal trekt de provincie tussen 2020 en 2023 27 miljoen euro uit voor de energietransitie.

De plannen staan beschreven in het Programmaplan Energietransitie dat Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht deze week heeft vastgesteld en als voorstel voorlegt aan Provinciale Staten. Doel is om de energietransitie in de provincie op een haalbare en betaalbare wijze te versnellen. Gedeputeerde Huib van Essen, verantwoordelijk voor Energietransitie: "We hebben een flinke ambitie als coalitie: in 2040 moet de provincie energieneutraal zijn. Dat betekent dat de vraag naar energie in de provincie dan even groot is als het aanbod aan duurzame energie." Om dat te bereiken, zet de provincie in op enerzijds een forse energiebesparing door inwoners en bedrijven en anderzijds op grootschalige opwek van duurzame energie. De provincie werkt daarbij nauw samen met andere overheden, bedrijven, inwoners en maatschappelijke partners. Ieder van hen zal naar vermogen en draagkracht moeten bijdragen om de transitie naar een duurzaam energiesysteem te laten slagen.