Top2000-dienst in Grote Kerk Vianen

Popnummers die kippenvel geven

vianen • "Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God. Andere blijken bij nadere beschouwing te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, hoop en troost", zegt dominee Johan Langelaar, die voor zal gaan in deze speciale kerkdienst.

In veel plaatsen in Nederland worden komend weekend soortgelijke diensten gehouden. Vorig jaar waren het er 128 en dit jaar zullen het er nog meer zijn. "Wij kennen, afgezien van doop-, trouw- en rouwdiensten, geen kerkdiensten waar zoveel mensen komen die nooit of niet meer een kerk van binnen zien. De hekken zijn verdwenen", staat te lezen op de website waar de diensten zijn gebundeld. In de Bethelkerk in Leerdam was het succes in 2018 zo groot, dat er komend weekend maar liefst drie diensten worden gehouden (zie elders op deze pagina).

Oermenselijke thema's

Langelaar hoopt dat de Top2000-dienst ook in Vianen zal aanslaan: "Wat is er dan mooier om in een kerkdienst samen te luisteren naar en mee te zingen met de mooiste nummers uit de popgeschiedenis? Wij vinden het waardevol om te kunnen laten zien, zowel aan kerkganger als niet-kerkgangers, dat we heel veel prangende zaken met elkaar delen."

Onderwerpen als liefde, verdriet, hoop en wanhoop, verlangen, vergeving, geborgenheid, schuld en onschuld, leven en dood zijn universeel, volgens Langelaar. "Het zijn allemaal oermenselijke thema's die ruimschoots ook in de Bijbel een grote rol spelen."

Hoop

Er is in Vianen is gekozen voor het thema Hoop. Langelaar: "Hoop voor de wereld, juist in deze korte en donkere dagen van het jaar leek ons een passende insteek. Hoop als licht op de weg die we mogen gaan met elkaar. Elke zondag bidden wij voor de nood van mensen in deze wereld. Het bekende nummer 'Heal the World' van Michael Jackson sluit daar natuurlijk prachtig op aan."

Naast het nummer van Michael Jackson worden liederen gezongen van Leonard Cohen (Hallelujah), Cat Stevens (Morning has broken), Justin Timberlake (True Colors), Phil Collins (Another Day in Paradise), Bette Midler (The Rose), Claudia de Breij (Mag ik dan bij jou), John Lennon (Imagine) en The Beatles (Let it be). De dienst wordt afgesloten met het statement 'We are the World', het lied van USA for Africa uit '84/'85. De songs worden afgewisseld met korte lezingen uit de Bijbel, waaronder de mooie tekst uit lied 473: 'Er is een roos ontloken'.

Gelegenheidskoor

Naast dominee Langelaar behoorden ook Peter Hogendorf en Hans ter Haar tot de initiatiefnemers van deze Top2000-dienst. Maar volgens Langelaar zijn daarna veel andere enthousiaste mensen betrokken geraakt bij de voorbereiding. Medewerking wordt verleend door een gelegenheidsband met Matthijs Wijgers, Ben Riksen (gitaar), Hans ter Haar (piano), Ramon Oost (cajón) en Hanna Verboom (gitaar) en verder een gelegenheidskoor met Linda Kerkhof-Lahallo, Michelle Snippenberg, Susan van Snippenberg, Sanne Oost, Janneke Voogt-Liesveld en Simone Brouwer. De liederen zijn vertaald door Rineke den Oudsten. Ondersteuning wordt verleend door Ton Steijsiger (koster), Peter Hogendorf (voorbereiding, pr) en Jeff van Snippenberg (beamerpresentatie).

De Top-2000 dienst in de Grote Kerk van Vianen begint om 10:00 uur. De toegang is gratis.