Eigenwijs West Betuws raadslid neemt afscheid

Rietbergen: 'Niet op m'n gemak in raad'

west betuwe • "Ik voel me niet op mijn gemak in deze raad en als de frustraties groter zijn dan de lol dan is het tijd om afscheid te nemen", vertelde het scheidende raadslid.

Rietbergen keek uitgebreid terug op zijn politieke carrière, die eigenlijk al begon in 1979. Jarenlang was hij actief voor VVD, eerst als commissielid en van 1994 tot 2002 als raadslid en fractievoorzitter. Vooral de hoogwaterperiode in februari 1995 was een memorabel moment voor de geslepen politicus. In 2002 werd hij wethouder. Hoogtepunt van zijn bestuurlijke werkzaamheden was de aanleg van de riolering.

In 2005 kwam er vroegtijdig een eind aan zijn wethouderschap. Er was gedoe over zijn privéwoning, die tevens ruimte bood aan zijn kantoor. "De zwartste tijd voor mijn gezin was dat een burger mij probeerde te chanteren, omdat hij zijn zin niet kreeg om grond te kopen van de gemeente zonder antispeculatie beding. Het liep zo hoog op dat het college en de fractievoorzitters het gedoe om mijn huis heeft laten onderzoeken. Uit het rapport bleek dat ik geen onoorbare zaken had verricht."

Lingebrug

In 2013 keerde Rietbergen terug in de gemeentepolitiek, nu voor de partij Leefbaar Geldermalsen. De eigenlijke reden voor zijn terugkeer was dat gespaarde geld voor de tweede Lingebrug nu werd besteed aan de Pluk. "De wijze raadsleden vonden De Pluk belangrijker dan een aloude belofte."

In zijn speech kwam Rietbergen ook nog even terug op de politieke onrust rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen, eind 2015. "De democratie trilde in haar grondvesten. Geen goed woord voor de relschoppers die het vuurtje opstookten en die alleen maar gebaat waren met anarchie en rotzooi trappen en onze eigen burgers meesleepten in deze terreur."

Maar hij dacht ook terug aan het optreden van een oproerpolitieagent die te veel last had van opgekropte adrenaline. Saskia van Kessel werd daarvan het slachtoffer. Zij werd volgens Van Rietbergen in elkaar gerost. "En vervolgens het wegkijken van de gerechtelijke macht die zich er niets aangelegen liet liggen om de Zwarte Piet te leggen bij het slachtoffer."

Adviezen

Rietbergen had nog wel wat adviezen voor de ambtenaren, het college en de raad. "Ambtenaren: geef het college en de raad meer keuze adviezen en geef aan wat de consequenties zijn van de te nemen keuze. Leg niet je eigen dictaat voor maar toon respect voor het bestuur die afwegingen moet maken."

Tegen het college: "Ga deze prachtige gemeente besturen, zet uw eigen belangen opzij, bestuur op inhoud en laat weten waar u voor staat. Vertegenwoordig het algemeen belang van de burgers en niet uitsluitend spreekbuis zijn van de ambtenaren. U en de raad zijn er voor de burger en niet anders. Besturen is niet een wedstrijd hoe vaak er een foto van je in de krant staat."

En ten slotte tegen de raad: "Als deze gemeente u lief is laat dat dan merken door er voor de burger te zijn en niet onzinnige moties en amendementen in te dienen, die geen enkele toegevoegde waarde hebben voor het besturen van de gemeente."