Gemeente stuurt jubilerende echtparen wel 'bloemenweelde'

College niet naar 50-jarige jubilea

vijfheerenlanden • SGP-er Kees Vermaat diende vorige week een motie in, waarin werd voorgesteld om voortaan kernwethouders een bezoek te laten brengen aan 50-jarige huwelijksjubilea. Nu krijgen echtparen die 60, 65 of 70 jaar getrouwd zijn een bezoek van de burgemeester. Volgens Vermaat stellen de inwoners die bezoeken buitengewoon op prijs, leveren de visites B&W veel informatie op over het reilen en zeilen in de wijken en dorpen en is een bezoek aan 50-jarige huwelijksjubilea voor de wethouders een prachtige gelegenheid vaker in hun gebied te komen.

Kerngericht

"Dit voorstel sluit aan bij het kerngericht werken en als de burgemeester deze bezoeken moet doen, krijgt die het wel heel erg druk", zei Vermaat. PvdA, ChristenUnie, VHL Lokaal, VVD en Lokaal Alert vonden de motie op zich sympathiek, maar waren wel benieuwd naar de reactie van B&W. "Wij kunnen niet beoordelen hoeveel tijd dit vergt. Als het college dit erbij kan nemen, zijn we voor", oordeelden PvdA en VHL Lokaal. "Ik ben voor feesten en partijen", lachte Harry van Tilburg van Lokaal Alert. ChrstenUnie-voorman Dico Baars wilde B&W vrijlaten hoe ze met dit voorstel om wilden gaan en wees op de situatie in Molenlanden waar het college echtparen die 50 jaar getrouwd zijn een gezamenlijke uitnodiging stuurt.

D66 en CDA waren op zich niet tegen de motie, 'maar van ons hoeft het ook niet', zei D66-voorman Klaas de Zwaan. Volgens beide fracties zijn er voor het college wel andere manieren om de inwoners te ontmoeten en contact te leggen in de wijken. "Ik stel voor volgend jaar alle raadsleden die 55 jaar worden te bezoeken", grapte CDA-er Kees Bel.

Chef bruidsparen

Als 'chef 'bruidsparen' ontraadde burgemeester Sjors Fröhlich de motie. De verwachting is dat hij zelf tussen de 55 en 60 bruidsparen per jaar gaat bezoeken, als daar de 50-jarige jubilea bijkomen, zou dat het college zo'n 235 extra visites opleveren. "Dat is niet niks. Dat kost - inclusief reistijd - al gauw 470 uur, want je wil die bruidsparen toch ook de nodige aandacht schenken", aldus de burgemeester die benadrukte dat bruidsparen die 50 jaar getrouwd zijn niet vergeten worden door de gemeente. "Ze krijgen een prachtige attentie – een fraaie bos bloemen – die zeer gewaardeerd wordt", vertelde Fröhlich die een mailtje voorlas van een jubilerend echtpaar dat liet weten de gemeentelijke 'bloemenweelde' zeer gewaardeerd te hebben.

Daarmee verdween de steun van de motie als sneeuw voor de zon, al vonden fracties het wel positief als de wethouders nog vaker in de kernen aanwezig zouden zijn en ook de 'Molenlanden' variant voor 50-jarige huwelijksjubilea enige steun kreeg. "Dat knopen we in onze oren", beloofde Fröhlich. Daarop trok Vermaat zijn motie in.

André Bijl