VHL houdt thema-avond ondermijning

vijfheerenlanden • Gemeente Vijfheerenlanden houdt op woensdagavond 22 januari voor ondernemers een thema-avond over 'georganiseerde criminaliteit'. Deze vorm van criminaliteit staat ook bekend als 'ondermijning'.

"Helaas vraagt ondermijning steeds meer aandacht. Het is belangrijk dat onze inwoners zich weren tegen deze vorm van criminaliteit en alert zijn op de signalen, zodat ze weten wat ze moeten doen als ze ermee in aanraking komen", zegt burgemeester Sjors Fröhlich. Volgens hem begint die 'weerbaarheid' doorgaans al met een 'onderbuikgevoel'.

Restaurant

"Een restaurant zonder klanten, een kapper of een autobedrijf die overdag nooit open zijn of een winkelpand dat wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt, kunnen signalen zijn. Dat geldt ook voor een boerenschuur die de eigenaar voor een ongebruikelijk hoog bedrag kan verhuren: ga er niet op in en geef het door aan gemeente of politie", adviseert Fröhlich die benadrukt dat gemeente en politie dergelijke situaties scherp in de gaten houden. Criminelen hebben de 'bovenwereld' nodig en maken voor hun activiteiten gebruik van de anonimiteit die bedrijventerreinen en het buitengebied hen biedt.

Helpen

"We willen ondernemers helpen om ondermijning tegen te gaan", aldus Fröhlich. Vandaar dat de gemeente woensdag 22 januari van 18:00-21:30 uur in centrum Helsdingen in Vianen een thema-avond organiseert. Na de inloop met broodjes en soep volgen er inleidingen van een politiedeskundige en een vastgoedeigenaar. Na de pauze staan er deelsessies op het programma. Zo wordt verteld hoe de gemeente deze vorm van criminaliteit aanpakt, Stedin biedt de bezoekers een kijkje in een hennepcontainer en de Veiligheidsregio Utrecht toont welke beleving een brandend pand oproept. Belangstellenden kunnen zich voor deze avond opgeven via ondermijning@vijfheerenlanden.nl.

André Bijl