Meeste fracties West Betuwe vinden nieuwbouw te duur

Raad kiest voor verbouw gemeentehuis

west betuwe • Daarbij is afgesproken dat de totale kosten niet meer mogen bedragen dan 12,8 miljoen euro.

Opmerkelijk was dat coalitiepartijen Dorpsbelangen en ChristenUnie tegen het collegevoorstel stemden, evenals oppositiepartij CDA. Deze partijen dienden een amendement in om naast het voorstel voor verbouw/aanbouw ook nog eens goed te kijken naar een oplossingsvariant met een lage investering en een voorstel voor duurzame doelmatige nieuwbouw op de locatie aan de Kuipershof. De kosten daarvan komen volgens een berekening van ICS adviseurs uit op ongeveer 18,5 miljoen euro. Een nieuwbouwvariant op twee alternatieve locaties wordt geschat op zo'n 19 miljoen euro. Het amendement werd door de andere zeven partijen niet gesteund.

Grens

Ook Verenigd West Betuwe en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe dienden een amendement in. Zij willen dat de 12,8 miljoen euro die is berekend voor de verbouwing (en aanbouw) van het gemeentehuis een duidelijke grens wordt. De bouw mag niet meer dan dit kosten. De raad heeft dit amendement met 19 stemmen voor en 12 stemmen tegen wel aangenomen. Het college gaat deze variant nu verder uitwerken.

Fred Temminck (ChristenUnie), Henk de Man (Dorpsbelangen) en Adriaan Hakkert (CDA) vonden dat er toch nog eens heel serieus naar de nieuwbouw-variant moest worden gekeken. Vooral nu de kosten van verbouw inmiddels flink waren opgelopen. Aanvankelijk was nog uitgegaan van zo'n 4,5 miljoen euro. Maar gaandeweg was het bedrag flink opgelopen, onder door kosten vanwege duurzaamheidsmaatregelen. Het verschil met de kosten voor nieuwbouw werd daardoor steeds kleiner, betoogden de drie raadsleden. Temminck: "Het gat is nu 5,5 miljoen, maar de kosten voor nieuwbouw is een aanname en geen uitgewerkte variant." In de berekening voor verbouw is volgens Temminck bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de kosten voor een tijdelijke locatie, op het moment dat Kuipershof wordt verbouwd. Verder denkt Temminck dat de uiteindelijke kosten voor verbouw nog wel eens flink hoger uit kunnen vallen. Waardoor het verschil met de kosten voor nieuwbouw veel en veel kleiner worden.

Temminck, De Man en Hakkert kregen het flink voor hun kiezen in het debat dat volgde. Felle reacties kwamen er van onder andere Rita Broek Rookhuiszen-De Joode (D66), Jos Rietbergen (Verenigd West Betuwe), Annet IJff (PvdA) en Frank Broedelet (VVD). Volgens Rietbergen waren de cijfers voor nieuwbouw op drijfzand gebouwd. "Reken u niet rijk", zo stelde hij. Als het een beetje tegenzit, komt het bedrag straks uit op 21 miljoen euro. Ook Broek Rookhuiszen had stevige kritiek: Waarom deed de ChristenUnie zo gemakkelijk over 5,5 miljoen extra, terwijl er op het sociaal domein flink gekort moest worden? "We zijn er uiteindelijk om de goede dingen te doen voor onze inwoners", vond ze.

"Wij kiezen juist wel voor onze inwoners", reageerde Temminck. We willen duidelijk hebben wat het verschil is tussen verbouw en nieuwbouw. Wij denken dat het te investeren bedrag voor nieuwbouw maar weinig boven verbouw zal liggen. En dan zal nieuwbouw uiteindelijk voordeliger uitpakken. Wij willen dat daar nog eens zorgvuldig naar wordt gekeken en goed uitgewerkt wordt. Pas dan kunnen we kiezen wat het beste is."