• De Volkskerstzang in Groot-Ammers vond vorige week dinsdag weer plaats.
• De Volkskerstzang in Groot-Ammers vond vorige week dinsdag weer plaats. Foto: Geurt Mouthaan

Jan Blom stopt met organiseren Volkskerstzang Groot-Ammers

Samenzang en de boodschap van kerst

streefkerk • Want natuurlijk kost het opzetten van zo'n evenement de nodige tijd en moeite, maar de voldoening als de zaal en later de kerk vol zit en de gesprekken om bij sponsors een financiële bijdrage op tafel te krijgen, daar genoot Jan Blom volop van. "Ik was in het dagelijks leven vertegenwoordiger. Aan tafel zitten met een ondernemer en hen over te halen te sponsoren, dat vond ik leuk om te doen. Maar ik ben nu 80 jaar, het is mooi geweest", vertelt hij. "Al denk ik dat als de Volkskerstzang er aan zit te komen het weer gaat kriebelen."

De Volkskerstzang in Liesveld ging bijna veertig jaar geleden van start. In navolging van Meerkerk besloten inwoners van de gemeente de handen in elkaar te slaan om zo'n evenement voor Nieuwpoort, Langerak, Streefkerk en Groot-Ammers te organiseren. De koren uit deze plaatsen verleenden medewerking, een onderkomen werd gevonden in sporthal De Ooievaar in Groot-Ammers en de tweejaarlijkse avonden trokken elke keer honderden belangstellenden.

Een kwart eeuw geleden sloot Jan Blom zich aan bij de vrijwilligers die de Volkskerstzang organiseerden: "Ik heb twaalf keer bij de organisatie geholpen. Zelf zong ik bij het Streefkerkse koor Lovende Stemmen (inmiddels Praising Voices, red.) en ze vroegen me of ik in het bestuur wilde komen. Dat heb ik gedaan; ik wil graag wat voor samenleving doen, heb ook jaren in het Bijbelgenootschap en in de Zangersbond bestuursfuncties gehad. De muziek is wat me trekt, maar zeker ook het doorgeven van de boodschap van het evangelie, dat iedereen in aanraking komt met het verhaal van kerst."

Stille Nacht

Om randkerkelijken en onkerkelijken te bereiken is een Volkskerstzang ideaal, onderstreept Jan Blom. "Het samen zingen van bekende kerstliederen, dat is een traditie waar iedereen graag aan meedoet. Mensen die niet naar de kerk gaan, kunnen liederen als 'Stille Nacht' en 'Nu zijt wellekome' allemaal nog meezingen. Het kerstverhaal maakt altijd onderdeel uit van de avond. De samenzang stond en staat centraal. Het was in het contact met dirigenten wel eens lastig; zij wilden een concert geven, terwijl voor ons juist het samen zingen het belangrijkste is."

De belangstelling liep in de loop van de jaren terug, mede omdat in meer dorpen een Volkskerstzang op de agenda kwam te staan. Een jaar of zes geleden wilde het toenmalige bestuur er daarom een punt achter zetten. Jan Blom was het daar niet mee eens. Hij liet het er niet bij zitten en samen met plaatsgenoot Frans Edman en met medewerking van zijn vrouw zette hij het evenement voort. Wel op een andere plek: de hervormde kerk in Groot-Ammers. "Daar hoefden we veel minder voor te bereiden, zoals het klaarzetten van stoelen en het neerleggen van matten op de vloer, wat in De Ooievaar wel moest gebeuren. Het nadeel is wel dat de drempel voor mensen die niet de kerk gaan wat hoger is geworden, maar er waren er ook die voor het zingen van kerstliederen een sporthal geen geschikte locatie vonden".

Sponsors

De kosten liggen in de Ammerse kerk een stuk lager. "Al zijn we nog steeds afhankelijk van sponsors, bedrijven uit de omgeving die ons gelukkig steeds weer ondersteunen. De dirigent, de organist, het programmaboekje, de huur, er komen nogal wat kosten bij kijken." De zangavond is nog gericht op de 'Liesveld-dorpen', maar dat is wel verwaterd. "De Volkskerstzang wordt nu vooral door mensen uit Groot-Ammers bezocht", knikt Blom. "De koren uit Streefkerk en Nieuwpoort-Langerak verlenen nog steeds medewerking."

Opvolger

Iemand anders mag het nu voor zijn of haar rekening nemen. "Nee, een opvolger is er nog niet. Ik hoop wel dat die er komt, want het zou heel jammer zijn als de Volkskerstzang in Groot-Ammers er straks niet meer is."


Geurt Mouthaan