• Het voormalige gemeentehuis in Bleskensgraaf.
• Het voormalige gemeentehuis in Bleskensgraaf. Foto: Geurt Mouthaan

Geen woningbouw, maar zorgappartementen

bleskensgraaf • In het voormalige gemeentehuis in Bleskensgraaf komen waarschijnlijk zorgappartementen. Van de huidige gebruikers blijft er plek voor restaurant De Burgemeester, zorgorganisatie Philadelphia en Vrije Baptisten gemeente Graafstroom.

Dit valt te lezen in een mail van de projectleider van de gemeente Molenwaard, die deze week naar de betrokkenen werd verstuurd. Voor PvdA Molenwaard was dit bericht aanleiding om vragen te stellen aan het college. De partij werd verrast door de informatie en verwijst naar de belofte van wethouder Piet Vat in juni om de raad te informeren over de procedure voor de herbestemming van het voormalige gemeentehuis van Graafstroom.

"Hebben wij de toegezegde informatie over het hoofd gezien of is die inderdaad nooit verzonden?", vraagt de PvdA aan burgemeester en wethouders. "Hoe past dit bij de oorspronkelijke plannen om op die plek woningbouw te laten ontwikkelen en met welke partij zijn afspraken gemaakt over de toekomstige bestemming van nieuwe gedeelte van het oude gemeentehuis? Hebben andere mogelijke geïnteresseerden gelegenheid gehad een alternatief aanbod te formuleren?"

Wethouder Frank Meerkerk laat weten teleurgesteld te zijn over het proces. "Het is voor verbetering vatbaar; wij hadden liever een bredere uitnodiging de deur uitgedaan voor een nieuwe invulling van het gemeentehuis. We zitten echter vast aan afspraken uit het verleden, zoals een huurovereenkomst en een koopoptie. De partijen die eerder interesse hadden getoond, heb ik gesproken en zij gaven aan geen verdere actie te ondernemen."

Over de uiteindelijke uitkomst is hij daarentegen wel te spreken. "Van een hoofdpijndossier wordt het nu een parel voor het dorp. Het pand wordt niet gesloopt, maar opgeknapt en krijgt deels een nieuwe invulling. De parkeerdruk zal minder worden, omdat bewoners van zorgappartementen vaak geen auto hebben. De keuken van het restaurant gaat de maaltijden leveren voor het zorggedeelte. Ook dat is een win-winsituatie. En Stichting Philadelphia kan nu ook uitbreiden." Het voormalige gemeentehuis is eigendom van de gemeente, die het verhuurt aan de huidige gebruikers. De nieuwe eigenaar is een zorgondernemer van buiten Molenwaard. Frank Meerkerk: "De verkoopprijs ligt hoger dan de waarde die het in 2013, 2014 had."


Geurt Mouthaan