Met modder gooien

De werkgroep Binnenstebuiten bestaat uit hoogopgeleide inwoners met de idealistische instelling de weidse polder De Hoeken te behoeden voor verrommeling door huizenbouw. Ook willen ze de aantasting van het woongenot van de omwonenden waarborgen.

De wethouder grondzaken heeft zich vierkant achter de belangen van de zakenman gezet. De argumenten van de vele inwoners tegen dit plan noemde hij irrelevante sentimenten! Als eerste politieke manoeuvre werd een compromis model ingevoerd, alsof er twee gelijkwaardige, tegengestelde belangengroeperingen zijn. De IBB- groep mocht met twee personen deelnemen en de vertegenwoordigers van de bouwfirma met circa vijf. De IBB -groep vertegenwoordigt 170 gezinnen en meer dan 1100 sympathisanten. De bouwgroep bestaat vooral uit enkele verdedigers van de lucratieve belangen van de zakenman. De constructie was zodanig dat de uitslag bij voorbaat vaststond. De IBB -werkgroep haakte niet zonder reden af maar werd door de onacceptabele spelregels gedwongen niet mee te werken.

De inhoud van het rapport van 'Over Morgen' is een verzameling naargeestige verdachtmakingen aan het adres van de IBB- werkgroep. Deze werkgroep verdedigt het woonmilieu en de omgevingswaarden van Hoornaar en directe omgeving. Zo'n groep beschimpen omdat ze het lucratieve bouwproject niet kunnen accepteren is vulgair taalgebruik.
Het bureau toucheert 18.000 euro voor haar medewerking. Het heeft zich blijkbaar gehouden aan de wensen van de opdrachtgever. Iedere mogelijkheid dat de werkgroep IBB een eerlijke kans kreeg moest bij voorbaat uitgesloten worden. Wie betaalt, bepaalt blijkbaar de gang van zaken. Een weinig verheffend uitgangspunt. Een aantal raadsleden gaf aan onthutst te zijn over de inhoud en gevolgde werkwijze van dit rapport. En niet alleen het slimme raadslid mevrouw Renes.

En de verantwoordelijke wethouder? Die wast zijn handen in onschuld!

In werkelijkheid zijn de keuzes: Je tast door bebouwing een eeuwenoude weidse polder aan of niet; je beschermt het woongenot van 175 gezinnen of niet, je beschermt onze nationale vogel of niet. Wie er nog van overtuigd is dat de zakenman hart voor natuurbescherming heeft, moet eens gaan kijken in het unieke gebied De Wielen. Dit is eigendom van de gemeente maar de zakenman heeft ook hier een dikke vinger in de pap.

Door egalisatie, scheuren en inzaaien is dit unieke gebied gedegradeerd tot natuurarm agrarisch gebied. In de Alblasserwaard zijn honderden hectares voormalig grasland in natuurgebied omgezet. De handelwijze met de Wielen is een volledig anachronisme. Natuurgebieden koester je, die ga je niet gebruiken voor agrarische hobby's. Een ieder die nog waarde hecht aan de intenties van de zakenman, nodig ik bij deze uit zelf naar De Wielen te komen kijken. Ik woon er vlakbij. De koffie staat klaar!

G.M.J. van Noordennen
Ouden
dijk 5A, Hoornaar