• Caya Jochems springt met Feels Like Gold over een hindernis.
• Caya Jochems springt met Feels Like Gold over een hindernis. Foto: EventingPhoto

15-jarige Viaanse is bezig aan een bliksemcarrière

Caya wil in 2020 internationaal

Sportief? Zeker. Eigenzinnig? Onmiskenbaar. Anders dan anderen? Beslist. Het zijn slechts drie kwalificaties die van toepassing zijn op Caya Jochems, de 15-jarige Viaanse ruiter. Waar leden van paarden- en ponyverenigingen in de regio zich uitsluitend bezighouden met dressuur en springen, koos de 15-jarige Viaanse ruiter ruim een jaar geleden met haar paard voor 'eventing': een combinatie van eerder genoemde vaardigheden én cross. Caya is bezig aan een bliksemcarrière met als doel om volgend jaar al internationaal te starten.

Als lid van De Stuwruiters, waar naast mennen voornamelijk dressuur wordt gereden, kroop Caya als meisje van vijf al op de rug van een Shetlander. Ze volgde lessen en toen ze er de leeftijd voor had, ging ze deelnemen aan wedstrijden. In haar outfit, oranje jasje en dito cap, viel ze op tussen de traditioneel geklede andere amazones. Naarmate ze groeide moest ze grotere pony's hebben en inmiddels heeft ze een eigen paard. Vier jaar geleden verlegde Caya haar belangstelling naar eventing: een discipline in de hippische sport waar in deze contreien weinig of geen belangstelling voor is.

"Om ervaring op te doen heb ik in onder andere Leusden, Ede, Renswoude en Biddinghuizen regelmatig meegedaan aan oefencrossen. Daarnaast heb ik in Buurmalsen een cursus gevolgd. Vorig jaar november hebben mijn ouders voor mij, helemaal in Stroe, een paard gekocht: Frits (wedstrijdnaam Feels Like Gold). Dat is een inmiddels negenjarige ruin die wel was getraind, nooit aan wedstrijden had meegedaan, maar heel veel potentie heeft. Ik had er meteen een klik mee, en gelukkig kwam de liefde van twee kanten. Eens in de veertien dagen heb ik in Zeist dressuurtraining bij Jeroen de Bree. De spring- en crosstrainingen volg ik in Ouderkerk aan de Amstel bij Nick Ros, en af en toe train ik in Lienden met Brigit de Man."

Na de nodige trainingen is Caya Jochems dit voorjaar, toen het buitenseizoen begon, met Feels Like Gold mee gaan doen aan wedstrijden. Die beginnen met een dressuurproef van vijf minuten, met aansluitend een springparcours. Terwijl het paard daarna medisch wordt gekeurd door een dierenarts verkent de ruiter het crossterrein. Dat is een geaccidenteerd gebied met een lengte van maximaal drie kilometer, waarin ruim twintig natuurlijke hindernissen zijn opgenomen, dat binnen een vooraf vastgestelde tijd moet worden afgelegd. Na die zware inspanning wordt elk paard opnieuw onderzocht door de dierenarts.

"In maart heb ik me ingeschreven voor een selectiewedstrijd scoutingsdag van het Jack Links Eventing Team waar, verdeeld over twee dagen, pakweg tweehonderd combinaties aan mee hebben gedaan", vertelt Caya. "Omdat we nog reden in de B-klasse was het eigenlijk onmogelijk om gescout te worden voor het Jack Links Eventing Team en tóch is dat gebeurd. Vanaf toen is het balletje écht aan het rollen gegaan. Omdat je in dat team wordt opgeleid om internationaal te gaan rijden kreeg ik betere en gerichtere trainingen. Ook volgen we af en toe clinics van buitenlandse topruiters, met daaraan lessen gekoppeld waarin aandacht wordt besteed aan alle eventingdisciplines. Als combinatie zijn we met sprongen vooruit gegaan. Via de L-klasse zijn we inmiddels gepromoveerd naar de M-klasse. Evenals Nick Ros ben ik ervan overtuigd dat we door kunnen groeien naar Z en International."

Wat volgde, was selectie door de Regio Utrecht Eventing voor de equipe die naar het NK Klasse L mocht. En in september, na een selectiedag van de KNHS in Ermelo, zijn Caya en haar ruin opgenomen in het Talentenplan van KNHS Nederland in de categorie Nationale Beloften! Het Talentenplan is een ontwikkelingsprogramma van de nationale bond, waarbij talentvolle jonge ruiters worden ondersteund in hun ontwikkeling tot topsporter. Als alles volgens plan verloopt bestaat de mogelijkheid dat de combinatie volgend jaar al internationaal zal debuteren. "Van eind juli tot begin augustus wordt dan in Engeland het EK voor junioren gehouden. Ik ga er alles voor doen om daar bij te mogen zijn", steekt Caya Jochems haar ambities niet onder stoelen of banken.

In haar oranje jasje en cap, viel Caya op tussen de traditioneel geklede amazones

Caya Jochems komt uit een buitengewoon sportief gezin. Vader Ruud had een fanatieke passie voor marathonschaatsen en wielrennen, en reed drie keer de Elfstedentocht. Onder haar meisjesnaam Rijdes hield moeder Irma zich bezig met kunstschaatsen, motorcross en wielrennen. In 1986 werd ze, in het Belgische Ternat, wereldkampioene op de weg voor niet-licentiehouders.

Dochters Sigrid, Britt, Dagmar, Ylva en Caya waren allemaal lid van de wedstrijdselectie van gymnastiekvereniging DOS. Drie van hen hebben, in hun klasse, deelgenomen aan het Nederlands kampioenschap. De twee oudste dochters zijn daarna overgestapt naar het wielrennen, terwijl Caya koos voor de hippische sport.