• Stormachtige carrière van de jongste bondcoach van Nederland: Hugo Haak.
• Stormachtige carrière van de jongste bondcoach van Nederland: Hugo Haak. Foto: Peter Verbeek

Hugo Haak genomineerd voor titel Coach van het Jaar

'Dit is allemaal héél bijzonder'

Hugo Haak uit Vianen is nog maar iets langer dan een jaar bondscoach van de Nederlandse baanselectie. Nu al is hij genomineerd om, tijdens het Sportgala op woensdag 18 december, wellicht te worden gekozen tot coach van 2019. Het is iets waar de meesten in soortgelijke functies alleen maar kunnen dromen. Voor Haak begon de droomfase toen hij hoorde dat hij op de shortlist stond, en die werd versterkt toen hij door de negenkoppige vakjury van het NOC*NSF tot een van de drie kandidaten werd gekozen. "Dat is inderdaad allemaal héél bijzonder."

Hugo Haak (28), met de ploeg nog maar net terug uit Hongkong, heeft twee leerzame jaren achter de rug. Met vier nationale titels en een gouden EK-medaille was hij, tot eind 2017, zélf nog lid van de Nederlandse baanselectie. Wegens een slepende blessure zette hij een punt achter zijn actieve carrière en op 1 januari 2018 ging zijn contract in als assistent-baancoach.

"De toenmalige bondscoach stopte er in september mee. Met mij als interim-bondscoach startte de KNWU een sollicitatieprocedure. Twee maanden later werd die afgeblazen toen het baanteam, zes mannen en vier vrouwen, te kennen gaf met mij verder te willen. De bond is aan dat verzoek tegemoet gekomen."

Aanspreekpunt

Haak voelde zich erg gevleid door het vertrouwen dat de selectie in hem had. Overigens was dat niet heel vreemd. Toen hij zelf nog dagelijks op de fiets zat was hij al aanspreekpunt voor de ploeg, de bondscoach en de staf. De klik was er dus al. Na zijn benoeming heeft hij in de benadering wat gas terug moeten nemen, maar dat is op een heel natuurlijke manier gegaan.

"In de acht voorgaande jaren is het fundament van onze ploeg, vanaf het nulpunt, gesmeed. Die heeft zó veel kwaliteiten dat ik met mijn neus in de boter ben gevallen."

'Ik draag liever een T-shirt en korte broek dan een smoking met vlinderstrikje'

"Niet eerder had ons land zo'n sterke én brede lichting. Met de begeleiding van het team en van een staf van twaalf personen ben je het hele jaar bezig. We trainen vijf keer per week in Omnisport Apeldoorn: op de baan, in het krachthonk en op de weg. Daarnaast nemen we elk seizoen deel aan drie van de zes Wereldbekerwedstrijden (die volstaan om ons te kwalificeren voor alle grote toernooien), aan het EK en aan het WK. Daar komen dan nog diverse trainingsstages in het buitenland bij. Al met al ben ik minstens vier maanden van huis. We hebben maar een hond gekocht zodat mijn vriendin wat gezelschap heeft als ik er niet ben."

Ongeslagen status

Sinds Hugo Haak op de loonlijst van de KNWU staat behaalde het baanteam het ene na het andere succes. In een relatief gering aantal toernooien zijn achttien podiumplaatsen behaald. Op de teamsprint heeft Oranje zelfs een ongeslagen status, en ook bij disciplines als keirin en individuele sprint is veel eremetaal gewonnen. Op grond daarvan heeft de wielerbond, verdeeld over vijf categorieën, liefst vijftien kandidaten in verschillende disciplines voor te dragen. Uiteindelijk zijn er daar vijf van doorgedrongen tot de laatste drie of vier per categorie: Hugo Haak, teamsprint baanwielrennen, Mathieu van der Poel, Annemiek van Vleuten en Jetse Plat (handbiker).

"Er zijn ook veel voetbalnominaties, dus het Sportgala zou best eens een fiets- en voetbalfeestje kunnen worden," lacht Hugo, met afstand nog steeds de jongste bondscoach van ons land.

Dresscode

Buiten de dagelijkse trainingen, die ook in de laatste weken van het jaar gewoon doorgaan, is het vrij rustig. Tussen kerstmis en nieuwjaar staat het NK op de baan in Alkmaar op het programma. Als bondscoach staat Hugo Haak altijd in een T-shirt en een korte broek langs de baan, maar daar kan hij op dat Sportgala natuurlijk niet in komen aanzetten.

"De dresscode is zwarte smoking en vlinderstrikje, en als niet-pakkendrager zal ik voor die gelegenheid in een smoking moet hijsen. Och, het wordt een spectaculaire show en het is leuk om daar bij te zijn. Vorig jaar is het baansprintteam Sportploeg van 2018 geworden en het is niet gebruikelijk dat zo'n titel wordt geprolongeerd. Ik denk dat Mathieu van der Poel Sportman van 2019 gaat worden. En dat ik coach van het jaar word? Ik heb net zoveel kans als Erik ten Hag (Ajax) en Sarina Wiegman (Oranjevoetbalsters). Maar het is absoluut niet erg als ik niet win. Het feit dat ik, als beginnend coach, ben genomineerd is al heel bijzonder. Zeker als je weet welke kandidaten zijn afgevallen. Dit komt op 17 december in de krant? Dan kan ik alleen nog maar zeggen dat ik morgen méér weet!"