CDA: 'Duidelijkheid over woningbouw Everdingen'

everdingen • CDA Vijfheerenlanden wil weten waarom het college nog steeds geen stappen heeft ondernomen om de woningbouw in Everdingen weer vlot te trekken. Nieuwbouw in het dorp staat al twintig jaar stil. De CDA-fractie heeft vrijdag schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een oproep van Stichting Vitaal Dorp. Deze meldde onlangs in een ingezonden brief dat er al eerder oriënterende gesprekken zijn gevoerd met melkveehouder Van Eck. Die heeft te kennen gegeven dat hij eventueel bereid is om zijn bedrijf te verplaatsen om woningbouw mogelijk te maken. De agrariër moet het met de gemeente echter wel eens worden over de prijs.

Onderhandelingen

Het CDA wil weten waarom de onderhandelingen met Van Eck zijn stopgezet en welke investering globaal nodig zou zijn geweest om dit plan wel te laten slagen. "Heeft u melkveehouder Van Eck de optie gegeven om zelf als ontwikkelaar aan de slag te gaan door middel van het zelf aanvragen van een bestemmingsplanwijziging, gecombineerd met een anterieure overeenkomst met de gemeente over randvoorwaarden en kaders? Zo nee, waarom niet en bent u bereid dit alsnog te doen?"

CDA-motie

De gemeenteraad van de voormalige gemeente Vianen nam op 10 februari 2015 een CDA-motie aan ter stimulering van woningbouw in Everdingen en Hagestein. De huidige fractie vraagt zich af welke stappen er sindsdien zijn ondernomen om woningbouw in Everdingen mogelijk te maken. "Bent u het met ons eens dat het voor de gezonde toekomst voor het dorp Everdingen noodzakelijk is dat er op kleine schaal en passend bij het dorp nieuwbouw noodzakelijk is?" De partij wil ook weten welke concrete stappen het college gaat ondernemen.


Hoogste aantal collectanten

regio • In de gemeente Vijfherenlanden gaan begin volgend jaar maar liefst 283 personen langs de deuren om geld op te halen voor de Hersenstichting. Dit is het hoogste aantal collectanten van de provincie Utrecht. De gemeentes Utrecht en Amersfoort staan op plek nummer twee en drie. Nieuwe aanwas van collectanten blijft in de hele provincie nodig om geld op te halen voor onderzoek naar hersenaandoeningen.

In 2019 hebben 1090 mensen uit de provincie Utrecht gezamenlijk 106.891,74 euro bijgedragen aan de totale collecteopbrengst van 1,5 miljoen euro. De collecteweek in 2020 is van maandag 27 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020. Ruim 19.000 vrijwilligers lopen door heel Nederland langs de deuren om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben met hersenaandoeningen. Meer informatie:

q www.hersenstichting.nl/collecte