Gevangenisstraf voor inbraken brillenwinkel

vianen • Tegen een 28-jarige man uit Vianen is in de rechtbank in Utrecht vijf maanden gevangenisstraf geëist.

De man heeft volgens de officier van justitie in drie opeenvolgende nachten met veel geweld ingebroken bij brillenwinkel Pearl aan de Voorstraat in Vianen. Bij die inbraken werden ruim tachtig zonnebrillen gestolen. Op de dag voor de eerste inbraak is de verdachte te zien op beelden in de Pearl. Een rechter vroeg hem wat hij daar deed. Tegen de politie heeft de man gezegd dat hij voor de reparatie van een bril kwam, maar hij draagt geen bril. In de rechtbank beriep de verdachte zich op zijn zwijgrecht.

In de nacht van 23 augustus wordt er voor de eerste keer ingebroken bij de Pearl, door twee mannen op een scooter. Ze maken zoveel lawaai dat gasten van een naburig café naar buiten komen. Die cafébezoekers worden door de inbrekers met een bijl bedreigd. De nacht erna is het weer raak. Weer hetzelfde duo op dezelfde scooter. De uitbater van de Pearl besluit de volgende nacht te gaan posten. Hij ziet weer dezelfde mannen op dezelfde scooter. De scooter verdwijnt bij een woning aan de Langedijk in Vianen. De politie gaat op onderzoek uit bij de woning en vindt daar 85 brillen en inbrekersgereedschap. De scooter met warme motor staat in het portiek.

De man uit Vianen is regelmatig veroordeeld in de afgelopen tien jaar. Hij heeft zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan mishandeling van een vriendin op een camping in Overberg. Die vriendin stapte naar de politie toen zij was geslagen. Volgens de verdachte is zij net zo zwaar verslaafd aan GHB als hij zelf.

De officier kan tegen de man uit Vianen alleen gevangenisstraf en geen hulp eisen, omdat de reclassering er geen heil in ziet om hem te helpen. De officier vermoedt dat de verdachte verslaafd is. Maar hij geeft aan dat hij zich de komende tijd prima kan redden: hij heeft werk als koerier en een woning. Zijn advocaat vond de inbraken niet bewezen. De verdediging vroeg om de man direct vrij te laten. Dat verzoek wees de rechtbank af. De uitspraak is op 17 december.


(JPU)