• Op zoek naar mooie Viaanse verhalen.
• Op zoek naar mooie Viaanse verhalen.

Verhalen over de rijke Viaanse historie

vianen • In het centrum van Vianen is de geschiedenis nooit ver weg. Zo telt Vianen ruim 190 rijksmonumenten waarvan de meeste in het oude stadscentrum te vinden zijn.

In de stadsplattegrond en de ligging van de huizen is nog steeds de oorspronkelijke middeleeuwse stadsplanning duidelijk zichtbaar. Op de waterpomp op het Hofplein staan de frivole waardinnen Fry en Jane die volgens overlevering een herberg hadden op de plaats van het huidige centrum. Volgens overlevering kon een van de heren Van Beusinchem niet tussen de dames kiezen en vernoemde hij zijn landgoed en latere stad naar beide: Vianen. Het grafmonument in de Grote Kerk en het Brederode standbeeld voor die zelfde kerk herinneren aan de unieke status van de stad als Vrijstad Vianen.

Overal in de stad vertellen evenementen, locaties, standbeelden en monumenten hun verhaal. Sommige verhalen gaan terug tot de middeleeuwen, andere zijn slechts een paar jaar oud. Op de nieuwe online erfgoedkaart op www.vrijstadvianen.nl/erfgoedkaart kan iedereen door deze verhalen wandelen. Elke maandag is op de facebook-pagina van Vrijstad Vianen monumenten maandag, waarbij een van de vele bijzondere locaties in Vianen centraal staat. De echte geschiedenis van Vianen draait echter om de mensen in de stad, vroeger en nu. Om meer te weten te komen over Vianen en zijn inwoners start begin volgend jaar een serie in deze krant met persoonlijke verhalen bij de monumenten in Vianen. Heeft u een bijzonder verhaal, woont u in een monument in Vianen of kent u een mooi familieverhaal over de stad? Mail dit naar vrijstad@vianen.nl, graag voorzien van een foto. Wie weet krijgt uw verhaal een mooie plek in deze krant.