• Kerst in de Vrijstad Vianen.
• Kerst in de Vrijstad Vianen. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Kerst in de Vrijstad. Feest voor iedereen!

Uniek lichtspektakel op de Lekpoort

vianen • In Vianen is zondag 15 december tussen 12:00 en 19:00 uur van alles te beleven op de Voorstraat en in de omliggende straten van de binnenstad. Met als kers op de taart een uniek lichtspektakel op de Lekpoort en een feestelijk verlichte Grote Kerk en Hofpoort.

Dit is het vijfde jaar dat de inwoners van de historische Viaanse binnenstad Kerst in de Vrijstad organiseren. Dit jaar wilden ook de ondernemers van de Voorstraat iets extra's doen met Kerst. Stadsmanager Lidia van Ingen overlegde met de inwoners en toen werd het idee geboren om samen een Kerstfeest voor de stad te organiseren. Gekozen is voor de zondag om zoveel mogelijk mensen de kans te geven te genieten van alle activiteiten. En natuurlijk om Kerstinkopen te doen bij de kraampjes en winkels.

Op de Voorstraat krijgen bezoekers meteen een Kerstgevoel. Op de foto in de arrenslee, Kerstmuziek, optredens, sfeervolle terrassen, eten en drinken, vuurkorven en gezelligheid. Ook zijn er op de Voorstraat en in de omliggende straten leuke activiteiten voor kinderen. Er is een springkussen, kinderen kunnen sleeën op de rodelbaan. Kinderen kunnen Kerstknutselen, luisteren naar verhalen bij de Kerststal of spelen met oud Hollandse kinderspelletjes. Een andere aanrader is de Goede Doelen Kerstmarkt in de Brederodestraat. En in het Stedelijk museum is de expositie 60 jaar Barbie 'Plastic Fantastic'. Wie een wens in de wensboom hangt, maakt kans op een Barbie.

Om 17:00 uur wordt op Voorstraat noord het startsein voor een uniek lichtspektakel door Interlaser op de Lekpoort. Ook de Grote Kerk en Lekpoort zijn tot 19:00 uur feestelijk verlicht. De 'Verlichte Poorten' zijn een afscheidscadeau aan Vianen. Een groepje inwoners had verleden jaar het idee ingediend voor de verlichte poorten en hun idee viel in de prijzen. De horeca op het Noordplein trakteert op een gratis glaasje Glühwein.

In de hele binnenstad kan genoten worden van Kerstmuziek. Er zijn optredens van het koor Mixed Voices en Muziekvereniging Excelsior uit Hagestein in de RK Kerk in de Brederodestraat. Een Kerst DJ draait heerlijke klassiekers, de band van de Muziekschool Vianen treedt op en er zijn oude Kerstliedjes in een hip jasje, alles op de Voorstraat. In de Burgerzaal treedt het Strijkkwartet Brederode op en in de Grote Kerk het Kamerkoor. Voor dit optreden is een kaartje nodig.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Kerst in de Vrijstad of bij ondernemers en horeca op de Voorstraat.