Gezocht: foto's Tweede Wereldoorlog

UTRECHT • Voor het landelijke fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' wordt nog gezocht naar beeldmateriaal dat in de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht gemaakt is.

Wie nog ergens foto's heeft liggen die een tijdsbeeld van de oorlog geven, kan kijken op rtvutrecht.nl/in100foto's voor meer informatie.

Een provinciale werkgroep heeft de opdracht uit alle ingezonden Utrechtse WO2-foto's een selectie van de vijftig meest aansprekende Tweede Wereldoorlogsfoto's te maken. De werkgroep maakt deze selectie op 15 januari aan het publiek bekend. Op 15 januari zal het Utrechtse publiek uit de door de werkgroep gemaakte selectie van 50 foto's de 25 foto's aanwijzen die namens de provincie worden ingezonden naar de nationale eindselectie.

De provinciale zoektocht wordt georganiseerd in de provincie Utrecht door de commissaris van de Koning Hans Oosters. Hij heeft een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Landschap Erfgoed Utrecht, Het Utrechts Archief, het Nationaal Militair Museum, het Centraal Museum, het Spoorwegmuseum, Amersfoort in C, RTV Utrecht, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, FOTODOK en de Universiteit Utrecht. Een selectiecommissie bestaande uit onder andere een fotograaf en een historicus adviseert de provinciale werkgroep.

'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

Foto's kunnen tot 31 december ingezonden worden via https://in100fotos.nl/utrecht/.