Vianezen ontwerpen hun eigen buurtgebouw

vianen • Op Sluiseiland Vianen start per mei 2020 in opdracht van Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (CPO) Sluiseiland de bouw van een nieuwe buurtgebouw van 39 woningen en appartementen.

Het afgelopen jaar heeft het architectenbureau KRFT uit Amsterdam in overleg met de deelnemers een sfeervol ontwerp gemaakt van een 'buurtgebouw' waarin allerlei type woningen een plek hebben gekregen: tien herenhuizen met drie verdiepingen, drie maisonnettes, acht appartementen grenzend aan de collectieve tuin, acht appartementen eerste verdieping, tien lofts op de tweede verdieping, een half ingegraven parkeergarage en een collectieve tuin.

De architectengroep heeft gekozen voor een meanderachtige huizenblok en niet voor het gesloten blok met zich herhalende huizentypes, zoals oorspronkelijke bij de eerste tekeningen van Sluiseiland te zien was. De huizen en de appartementen grenzend aan de tuinen hebben witte muren, terwijl de muren aan de buitenkant van het gehele complex in de voorgeschreven donkerkleurig rood-bruinachtige stenen worden opgetrokken. Een donkere buitenschil beschermt de lichte binnenkant alsof er op twee plekken een hap uit een appel is genomen, lichtte een van de architecten tijdens de presentatie van het uiteindelijk ontwerp deze vormkeuze toe. De gezamenlijke buitenruimte is beschermd door een muur met een hek zoals ook in Vianen meerdere tuinen ommuurd zijn. Een veilige zonnige collectieve tuin, waar men kan zitten, kinderen en kleinkinderen spelen en waar buurtgenoten elkaar, binnen hun eigen muren, kunnen ontmoeten. En buiten de muren is er ook nog volop te genieten van water, stukjes natuur en de haven waar zomers bootjes voor een paar nachten aanleggen om even tot rust te komen.

Het voorlopige ontwerp wordt nu omgezet in een definitief ontwerp waarbij elke deelnemer zijn of haar wensen in overleg met het architectenbureau heeft verwezenlijkt in een plattegrond van het eigen huis.

Architecten begeleiden de bewoners met het maken van keuzes en ook wanneer er gebouwd gaat worden, krijgen bewoners begeleiding om goede beslissingen te kunnen nemen.

Meer informatie via info@cposluiseiland.nl of:


q www.cposluiseiland.nl