• Matthijs van Ganzewinkel dirigeert Viva Musica.
• Matthijs van Ganzewinkel dirigeert Viva Musica. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Dirigent Matthjis van Ganzewinkel start project in Hagestein

'Samen muziek maken is zo leuk'

hagestein • Van Ganzewinkel is sinds afgelopen zomer dirigent van opstaporkest Viva Musica in Hagestein. Zaterdagavond debuteerde hij met zijn leerlingen in het voorprogramma bij het jaarlijkse concert van harmonie Excelsior in dorpshuis De Biezen.

Viva Musica heeft als doel om alle musici uit de gemeente Vijfheerenlanden (èn daarbuiten) een podium te bieden om in een orkest plezier te beleven aan samen muziek maken ongeacht leeftijd, instrument en niveau. Het blijkt voor orkesten steeds lastiger om voldoende jeugdige leden aan zich te binden of deze jonge leden voor de vereniging behouden. Dat is een belangrijke reden voor het bestuur van Excelsior om in zee te gaan met Van Ganzewinkel. Hij was namelijk eerder zeer succesvol met het enthousiasmeren van jongeren voor de muziek, zowel in zijn woonplaats Vleuten als in Breda.

Nieuw Leven

Matthijs is de zoon van fotograaf Nico van Ganzewinkel. Hij kreeg de liefde voor de muziek met de paplepel ingegoten. Op z'n zevende werd Matthijs lid van fanfareorkest Nieuwe Leven in Vianen. Daar begon hij met saxofoonlessen. Door hard te oefenen mocht hij al binnen een paar maanden meespelen met het leerlingenorkest.

En daarna de fanfare. Matthijs vond het allemaal fantastisch. "In een bruin uniform jasje met oranje stropdas jaarlijks naar de concertwedstrijden in Leiden", schrijft hij op zijn eigen website. "Ik was definitief besmet met het blaasmuziek virus." Hij speelde er samen met een vaste vriendenclub. "Veel van hen zijn later professioneel musicus geworden en hebben zelfs het conservatorium gevolgd.'

'Muziek is de basis'

Matthijs zelf speelde vanaf zijn middelbare scholtijd in meerdere orkesten en bandjes als toetsenist en saxofonist. Van 2010 tot 2013 volgde hij de basisopleiding dirigent HaFaBra van Kunstfactor in Tilburg. Sindsdien is hij actief als dirigent van meerdere harmonie- en fanfareorkesten. In zijn woonplaats Vleuten was hij betrokken bij het succesvolle project 'Muziek is de Basis'. Het idee was om kinderen in groepsverband een muziekinstrument te leren bespelen. Het begint allemaal op de basisscholen, waar leerlingen kennismaken met (blaas)muziek. Wie dat wil krijgt de kans om een instrument te leren bespelen. Maar nog mooier is als de kinderen samen met leeftijdsgenootjes leren spelen in een orkest om ten slotte op te treden voor groot publiek. "In Vleuten zijn we in zes jaar gegroeid van twee naar vier jeugdorkesten: het snelst groeiende jeugdorkest van Nederland."

Van Ganzewinkel wil ook in Hagestein en Hoef en Haag een dergelijk project van de grond tillen, samen met de scholen en de muziekscholen. "Voor kinderen is het individueel oefenen van muzieklessen best wel een grote opgave. Het blijkt vaak heel lastig om die discipline vol te houden. Maar het is zo ontzettend veel leuker om muziek te maken samen met andere kinderen, dat wil zeggen in een orkest. Dat wil ik echt gaan bevorderen."

Impuls

Ook voor een vereniging als Excelsior en het orkest zou dat een geweldige impuls betekenen. "Excelsior is nu nog best wel gezond. Maar de vereniging vergrijst wel. Nu valt het misschien nog mee, maar kijk ook naar de situatie over tien jaar."

Het muziekonderwijs staat de laatste jaren onder druk. "Veel jeugdorkesten zijn verdwenen en dat betreur ik", zegt Van Ganzewinkel. Maar de dirigent is wel blij met initiatieven van bijvoorbeeld Joop van de Ende, die zich beijvert voor meer muziekonderwijs in de klas. "Muziek is niet alleen leuk. Het draagt ook bij aan de cognitieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek."


Dick Aanen