Gezinnen gezocht voor openluchtspel

Voor het openluchtspel Watervlucht op zondag 22 maart 2020 in Vianen is de organisatie Licht op Vianen op zoek naar (complete) gezinnen die willen meespelen in dit historische drama.

Komende donderdag 31 oktober om 19:30 uur is de eerste informatieavond voor geïnteresseerden in basisschool Egbertus in de Achterstraat in Vianen.

Kinderen en jongeren zijn ook nadrukkelijk uitgenodigd.

In Watervlucht wordt verbeeld hoe bewoners van het hele buitengebied van Vianen op de vlucht slaan voor het stijgende water naar het hoger geleden stadje en uiteindelijk belanden in de Grote Kerk. Dit locatietheater speelt rond 1800 en is gebaseerd op verslagen van regionale watersnoodcommissies. "We hebben hier een geweldig mooi podium voor locatietheater. Van de uiterwaarden van de Lek tot de chique panden in de binnenstad en de Grote Kerk", zegt initiatiefnemer Petra Spaninks.

Vijfhonderd deelnemers

Aan het spektakel kunnen vijfhonderd mensen deelnemen: acteurs, figuranten, muzikanten, zangers, dansers en mensen die actief zijn 'achter de schermen'. "Deelnemers hebben zelf ook inspraak in het stuk", vertelt Spaninks. "Ik kreeg bijvoorbeeld al een vraag van iemand of hij een oude zwerver mocht spelen. Dat past prima, dus dat doen we. Gezinnen kunnen ook samen aan de keukentafel uitdokteren wat hun bijdrage aan Watervlucht wordt."

Spaninks zoekt ook de verbinding met allerlei andere bestaande groepen. "Dat is voor mij vanzelfsprekend. Vanuit het toekomstige textielatelier van Kringloop Vianen worden naaisters betrokken bij het maken van de kostuums, de ondernemers in de Voorstraat denken mee over bijpassende acties, er komt weer een foto-expositie in het museum. Alle raderen draaien inmiddels", lacht ze.

Op het verlanglijstje van Spaninks staat nog de nieuwe burgemeester Sjors Fröhlich. "Burgemeester Groeneweg deed mee aan de Toneelroute, ik hoop dat zijn opvolger ook een rol wil spelen." Licht op Vianen organiseerde overigens ook het lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen in de fusiegemeente. Dat is nog een extra link van locatietheater naar de herindeling.

De tweede informatieavond over Watervlucht is op woensdag 6 november, ook om 19:30 uur in de Egbertusschool in Vianen. Opgeven kan via info@lichtopvianen.nl.


q www.lichtopvianen.nl