• The Guitar Brothers verzorgen in november hun laatste show.
• The Guitar Brothers verzorgen in november hun laatste show. Foto: Nico van Ganzewinkel

Bekende meezingers afgewisseld met prachtige verhalen

Nog één keer Guitar Brothers & Friends

vianen • "Het wordt een show met leuke, mooie, ontroerende, maar vooral bekende liedjes die iedereen mee kan zingen", zegt Kees Sluijs, de oudste van de drie broers. "Verreweg de meeste nummers zijn Nederlandstalig. Een aantal liedjes is weliswaar in het Engels, maar dan moet je denken aan nummers als Hello Mary Lou van Ricky Nelson en bekende liedjes van bijvoorbeeld The Everly Brothers, die iedereen mee kan zingen."

Het muzikale gedeelte wordt afgewisseld met al dan niet waargebeurde verhalen uit het tien kinderen tellende gezin Sluijs.

Tussen de schuifdeuren

De broertjes Sluijs traden al op in 1958, toen ze nog maar 9, 10 en 11 jaar oud waren. Jan vertelt: "We zijn letterlijk begonnen tussen de schuifdeuren, aangemoedigd door onze vader, die een woninginrichting had op de Voorstraat. Het was een prachtige tijd. We hebben nog meegedaan aan een talentenjacht van de KRO, maar daar waren we net niet goed genoeg voor. We speelden ook regelmatig op een grote platte wagen bij feesten in Vianen en traden ook op voor de patiënten op de J. Henry Dunant, het schip van het Nederlandse Rode Kruis. Ook zongen we ons repertoire bij bruiloften. Na afloop gingen we dan met de pet rond en zamelden geld in voor de twee missionarissen in Vianen."

De broers speelden in die tijd Nederlandse hits van o.a. Ria Valk, Peter Koelewijn, Willeke Alberti en Engels nummers van bijvoorbeeld The Everly Brothers, The Shadows, Cliff Richard en later ook van The Beatles. "Henny en ik speelden gitaar, Kees had een drumstel. We hadden slechts de beschikking over een kleine geluidsinstallatie. M'n broer Kees had enorme kisten om de kleine speakertjes gebouwd en een zwart doek eroverheen gespannen, waardoor het heel wat leek.".

De groep trad later op onder de naam The Herons, Johnny & The Herons en The Steps. Na tien jaar kwam er een voorlopig eind aan het muzikale avontuur. In 2011 pakten Kees, Jan en Henny hun instrumenten weer op. Ze gingen samen met een aantal muzikale vrienden optredens verzorgen voor plaatselijke goede doelen. Met name door de belangeloze inzet van veel vrijwilligers leverden deze avonden mooie bedragen op.

ZorgSpectrum

Dit jaar is de opbrengst voor ZorgSpectrum. Het geld zal worden aangewend voor extra activiteiten voor bewoners. De broers worden tijdens hun laatste optredens in Hof van Batenstein muzikaal ondersteund door Peter van de Mark op piano, Ben Riksen op gitaar, Joke Nowee op accordeon en Joan Riksen op drums. Het is volgens Henny een logische stap om er daarna definitief een punt achter te zetten. "We zijn inmiddels alle drie 70-plussers en hebben besloten om te stoppen op het moment dat we zelf onze liedjes nog herkennen en onze grappen zelf begrijpen. We hebben acht jaar lang met plezier deze shows kunnen en mogen maken, met name door de medewerking van een wisselend gezelschap muzikale vrienden. Die zijn we daar heel dankbaar voor."

De broers kijken met veel genoegen terug op al die mooie jaren en ervaren dat ook bij hun publiek. Henny: "'O… wat jammer' is inmiddels een veelgehoorde kreet als we vertellen dat dit de laatste show is. Dat betekent dat we het kennelijk goed gedaan hebben".

Kaarten

Toegangskaarten kosten 5 euro, inclusief een consumptie. De show op zaterdagmiddag is voor patiënten van ZorgSpectrum. De avondshows zijn voor iedereen toegankelijk en beginnen om 19.30 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur open. Kaarten zijn (zolang de voorraad strekt) alleen nog te koop bij 't Winkeltje in Hof van Batenstein. of via kaarten.gbaf@outlook.com onder vermelding van naam, telefoonnummer, vrijdag- of zaterdagavond en het gewenste aantal kaarten. In verband met allerlei veiligheidsvoorschriften geldt 'vol=vol'.