B&W: 'Er wordt geen monument vernietigd'

vianen • De eigenaar van de voormalige synagoge aan de Bakkerstraat 8 in Vianen heeft bij restauratiewerkzaamheden niets met het gebouw gedaan dat niet in overeenstemming was met de toestemming en de later verleende omgevingsvergunning. Dat schrijft het college van de gemeente Vijfheerenlanden in antwoord op schriftelijke vragen van het CDA.

De vergunninghouder wordt volgens het college in de pers en via internet beticht van werken zonder of in strijd met de verleende omgevingsvergunning. "Er wordt geen monument vernietigd." De schriftelijke vragen van het CDA hadden betrekking op de kritiek van de historische vereniging en de werkgroep stadsherstel op de gang van zaken. Diverse kranten (waaronder Het Kontakt) hadden hierover bericht.

Het is volgens het college onjuist dat er naast de vloer talrijke andere monumentale interieurelementen zijn verwijderd. "De rotte rode houten vloer is verwijderd en wordt vervangen door een nieuwe houten vloer. Een vloer kan niet vervangen worden terwijl het interieur nog aanwezig is. De houten banken zijn daarom verwijderd en opgeslagen. Die komen na restauratie terug in het gebouw. De pilaren en het balkon zijn nog gewoon aanwezig. De oude vloer lag op een zandlaag en deze zandlaag is verwijderd. In die zandlaag is niets aangetroffen. De interieurdelen zijn van hout en niet van steen." De foto die eerder op de website van Het Kontakt werd getoond zijn volgens de gemeente mogelijk restanten van de poeren, die zijn gemetseld om de nieuwe balken voor onder de vloer op te plaatsen.

Het antwoord van het college strookt overigens niet met de schriftelijke beantwoording op donderdag 26 september. "We hebben in Vijfheerenlanden te maken met fouten die -zeer tot onze spijt- in het verleden gemaakt zijn. Helaas hebben die hun doorwerking in het heden. Door deze fouten konden wij in dit geval niet handhaven. De gemeente doet er alles aan om dit in de toekomst te voorkomen."

Het college zal dinsdag tijdens het persgesprek nader uitleg geven over de restauratie van de synagoge.