• Laurens van Ede tijdens zijn presentatie.
• Laurens van Ede tijdens zijn presentatie. Foto: Aangeleverd

Hospice viert lustrum met symposium

vianen • Op donderdag 17 oktober heeft Hospice Vianen (inmiddels Hospice Vijfheerenlanden) bij Motel van de Valk haar 5-jarig jubileum gevierd met het organiseren van het symposium Kwali-Tijd.

Tijdens het symposium ging het onder andere over beslissingen rond het levenseinde, psychosociale hulpverlening, communicatie in de palliatieve fase en zingeving en spirituele vragen. De presentaties werden verzorgd door (kader) huisartsen, een psycholoog en een specialist oudergeneeskunde/kaderarts. Er waren ca 100 aanwezigen afkomstig uit de omgeving en actief in de zorg.

Paliatief Thuiszorg Team

Rudi van Batheld, lid van stichting Patzteam en voormalig huisarts te Soest, verzorgde een besloten sessie met betrokken (thuis) zorgorganisaties en huisartsen vanuit Vianen en Lexmond met als doel een aanzet te geven tot het komen van een Palliatief Thuiszorg team (PaTz). In de parallelle bijeenkomst werd door Laurens van Ede, kaderarts Palliatieve Zorg en huisarts in Werkendam een interactieve presentatie verzorgd met als onderwerp "Beslissingen rond het levenseinde". Voor de aanwezigen waren het bekende vragen en dilemma's waar ervaringen werden uitgewisseld. Mirjam Koppenol-van Hooijdonk, psycholoog bij het Helen Dowling Instituut vertelde over het omgaan met heftige emoties in een hospice.
Bij de presentatie van Wiillejan Slort stond de communicatie centraal. Bij de presentatie van Marie-José Gijsberts, specialist ouderengeneeskunde, kaderarts palliatieve zorg, stond de spiritualiteit als dynamische dimensie centraal.