• De Viaanse delegatie met burgemeester Maria Precup (m.).
• De Viaanse delegatie met burgemeester Maria Precup (m.). Foto: Aangeleverd

Reghin onderscheidt Sjaak van der Leij

vianen/reghin • Sjaak van der Leij is tijdens een werkbezoek aan Roemenië onderscheiden door burgemeester Maria Precup van de gemeente Reghin. Van der Leij is voorzitter van de Stichting Contacten Roemenië Vianen

Hij kreeg de onderscheiding als teken van dankbaarheid en waardering voor 'het uitstekende en onvermoeibare vrijwilligerswerk dat is verricht ten behoeve van het welzijn van de inwoners van de gemeente Reghin'. Tijdens het bezoek overhandigde Van der Leij de vlag van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden aan de burgemeester.

Naast Van der Leij waren ook de Vianezen Jos en Christel Voerman meegereisd. Zij bezochten het land voor het eerst. Er werd door de Viaanse delegatie onder andere een bezoek gebracht aan de Fundatia Crestina de Ajutorare, een christelijke stichting die aan sociale hulpverlening in Cluj Napoca doet. Met de contactpersonen Petru, Rodica en dochter Oana Morar werd gesproken over een nieuw opgezet project Homecare. Het omvat hulpverlening aan (eenzame)ouderen, op gebied van financieel beheer, persoonlijke verzorging, omgaan met computers, leren koken en het voorkomen van sociaal isolement.

De delegatie bezocht ook het Augustin Maior College (1e t/m 8e klas). Gedurende de afgelopen jaren zijn er inmiddels ruim 7.000 setjes schoolmeubeltjes terecht gekomen in Reghin. Dit heeft zelfs de aandacht getrokken van de regionale overheid in Tirgu Mures die de gemeente Reghin gecomplimenteerd heeft met de goede staat van de schoolmeubelen in de scholen. Door de hulp uit Vianen kon Reghin besparen op de aanschaf van schoolmeubelen en hierdoor andere sociale projecten realiseren.