• Locatiedirecteur Laurien Scheffers tijdens haar openingsspeech.
• Locatiedirecteur Laurien Scheffers tijdens haar openingsspeech. Foto: Dick Aanen

Locatiedirecteur: 'Een school waar leerlingen zichzelf kunnen zijn'

Oosterlicht groter, maar nog net zo knus

vianen • De uitbreiding was hard nodig, want de ruimte was veel te krap geworden voor het groeiend aantal leerlingen.

"Jarenlang trok er een hele colonne van leerlingen door de wijk", vertelde locatiedirecteur Laurien Scheffers in haar openingsspeech. "We huisden in de Wiekslag, we kregen dramalessen in Helsdingen. Er werd ruimte gehuurd in De Voorhof en we waren zelfs te gast bij Van de Valk. Aan die karavaan is een einde gekomen. We kunnen eindelijk in dit prachtige gebouw huizen."

Eisen en wensen

Voordat het hele bouwproces losbarstte had de school een flink aantal eisen en wensen op papier gezet. Scheffers: "Uiteindelijk heeft het architectenbureau er een prachtig plan van gemaakt. Het is geworden zoals het nu is. Het voldoet aan al onze wensen en eisen. Het is een gebouw waar leerlingen zichzelf kunnen zijn en waar collega's zichzelf mogen en kunnen zijn."

Het ontwerp van het nieuwe gedeelte sluit naadloos aan bij het oude gebouw. Vooral de volledig op de praktijk ingerichte lokalen voor de vmbo-richtingen Economie en Ondernemen, Zorg en Welzijn, Horeca, Bakkerij en Recreatie vallen meteen in het oog. Ook is de school trots op het nieuwe dramalokaal en de muziekstudio. Tussen de lokalen zijn stille ruimtes gekomen. De schoollokalen zijn volledig ingericht op het gebruik van moderne apparatuur zoals de laptop. In een apart lokaal kunnen in grote getale digitale examens worden afgenomen.

Meer kleur

Ook is voldaan aan de wens van de leerlingen om meer kleur in de school. De school telt veel meer plekjes en lokalen om even rustig te zitten of te studeren. Laurien Scheffers: "En wilden de leerlingen meer gelegenheid om elkaar te ontmoeten." Daar is volgens Scheffers aan voldaan door het ruime binnen- en bovenplein. "Deze ontmoetingsplekken zijn het hart van onze school." Een groot voordeel van de uitbreiding is dat leerlingen uit de boven- en onderbouw weer samen kunnen pauzeren.

Transparant

Het gebouw is nog steeds heel transparant, vindt Scheffers: "Het is heel fris, heel kleurrijk." En heel belangrijk: de stadsmuur is behouden gebleven. "En ook de spiegel is er nog steeds. Dat zijn belangrijke symbolen voor ons."

Willem Zweekhorst, leraar Nederlands en lerarenopleider, verzorgde vrijdag een rondleiding door de school. "Het is een mooi en open gebouw geworden. Waar ik een beetje bang voor was dat door de uitbreiding van de school het knusse karakter een beetje verloren zou gaan. Dat is gelukkig niet het geval. Het karakter van de school is behouden gebleven."

Hans Timmerman was jarenlang biologieleraar op het Oosterlicht College. In 2016 ging hij met pensioen. Timmerman zat in 2003 in de bouwcommissie bij de nieuwbouw van het Oosterlicht. "Toen dit gebouw werd neergezet was het idee: we willen een gebouw waar je zicht hebt op alles. Want op het moment dat leerlingen kunnen wegkruipen gebeuren er dingen die je helemaal niet wilt." Timmerman maakte vrijdag graag gebruik van de gelegenheid om een kijkje te komen nemen na de uitbreiding. "Wat mij heeft verrast is dat er sprake is van een complete restyling. De andere kleurstelling en de andere vloer is het een warm gebouw."

Zweekhorst vindt het geweldig dat de leerlingen tijdens de bouwwerkzaamheden zo flexibel zijn geweest. "De laatste weken voor de vakantie konden wij amper meer in het gebouw." Tijdens de vakantie werden de werkzaamheden afgerond en alles keurig netjes opgeruimd door de bouwvakkers. "De leerlingen waren aangenaam verrast door wat ze toen aantroffen."


Dick Aanen