Synagoge

De wethouder stelt in zijn reactie op de bezwaren van de Historische Vereniging bij de restauratie van de Synagoge dat "de restauratie met zorg is uitgevoerd", terwijl de beleidsambtenaar erfgoed en archeologie niet één keer is komen kijken en de ambtenaar van bouwtoezicht tijdens het verbouwingsproces slechts één keer is in de Synagoge is geweest. Deze ambtenaar constateerde dat er al een nieuwe vloer in lag en dat verder onderzoek niet meer mogelijk was!
Indien dat ene klein foutje (uitspraak wethouder) niet was gemaakt dan hadden details van de oude verrotte vloer en de, onder deze houten vloer, aangetroffen resten van een tegelvloer gefotografeerd en vastgelegd kunnen worden. Dan had de sloop van de vloer op een historisch verantwoorde wijze plaats gevonden. Door dat ene kleine foutje heeft er geen historisch onderzoek kunnen plaats vinden van de grond onder de houten vloer, de mogelijke archeologische waarde is hierbij verloren gegaan. De kans om weer een stukje geschiedenis van Vianen boven de tafel te krijgen is hierbij verkeken.

De wethouder laat buiten beschouwing dat volgens het Bestemmingsplan Binnenstad van 1985 en 2013 de Synagoge de bestemming 'Bijzondere ruimte' heeft gekregen. Deze bestemming had in acht genomen moeten worden en kan niet geruisloos in een kantoorruimte worden omgezet. Let wel: Het pand en het interieur is een Rijksmonument.
In een brief van september 2018 staan de voorwaarden waaronder enig voorbereidend werk mocht worden verricht door de eigenaren. Punt 5 van de nadere afspraken is: Tijdens de werkzaamheden aan de vloer wordt er een afspraak gemaakt met de erfgoedcommissie om deze te komen inspecteren. Op dat moment worden dan nadere afspraken gemaakt. Punt 9 stelt: bij werkzaamheden aan de vloer mag de vaste grondslag niet geroerd worden, in verband met de archeologische waarde.

Dat deze afspraken niet zijn nagekomen noemt de wethouder dus bagatelliserend 'een klein foutje'. Hij stuurt op deze wijze de raad met een kluitje het riet in. Het 'kleine foutje' dat de eigenaren volgens de wethouder hebben gemaakt is nu juist de doodzonde waar het om draait. De wethouder had dit kunnen en moeten voorkomen.

De Historische Vereniging
'Het Land van Brederode'
Werkgroep Stadsherstel