• Danielle, Babs en Nikole verlenen ondersteuning bij activerend onderwijs.
• Danielle, Babs en Nikole verlenen ondersteuning bij activerend onderwijs. Foto: Sander Goldbach

Juffen Egbertusschool gaan Ghanese collega's ondersteunen

'Twee weken uit je comfortzone treden'

vianen • Danielle Boekensteijn (Plusklas, coach begaafde leerlingen), Nikole van den Tempel (groep 3) en Babs van Herreveld (groepen 1 en 2) gaan in het levendige stadje in het Voltagebied aan de slag voor de hulporganisatie Edukans. Ze maken deel uit van een groep van achttien enthousiaste Nederlandse docenten.

De christelijke organisatie Edukans is al vele jaren actief in verschillende ontwikkelingslanden om het niveau van het onderwijs te verbeteren. Op het platteland van Ghana gaan veel kinderen niet naar school. Meer dan de helft van de kinderen volgt bijna geen of zelfs helemaal nooit onderwijs. De scholen zijn vaak slecht onderhouden. Er zijn te weinig lokalen. Klassen zit overvol met soms wel zestig leerlingen. "En vaak is er maar één boek beschikbaar voor drie leerlingen", zegt Babs. Het ontbreekt op de meeste scholen in Ghana ook aan school- en speelmaterialen voor de kinderen. Nikole: "In onze koffers nemen we daarom veel van die spullen mee. Zoals bijvoorbeeld gekleurd papier, speelgoed voor buiten, bingokaarten of stoepkrijt. Spullen die voor de Nederlandse scholen heel vanzelfsprekend zijn."

Lesmaterialen verouderd

De gebruikte lesmethoden in Ghana zijn niet meer van deze tijd, zegt Danielle: "De regering schrijft voor welke lessen op welke dag moeten worden aangeboden. Dus iedere klas en iedere leerling krijgt dezelfde lessen." Docenten hebben vaak onvoldoende didactische vaardigheden. "Leerlingen worden niet actief bij het onderwijs betrokken. Er wordt heel veel informatie uitgestort over de kinderen. Maar de lesstof gaat vaak volledig over de hoofden van de leerlingen heen."

En dan is ook nog een tekort aan bevoegde docenten. Babs: "Als een leraar ziek is, moeten de kinderen gewoon de hele dag in de klas blijven zitten." Docenten worden slecht betaald in Ghana. Danielle: "Ze hebben vaak drie banen tegelijkertijd. Als ze 's middags klaar zijn met lesgeven, moeten ze snel naar hun volgende baan."

Hard werken

De groep World Teachers verblijven twee weken lang in een hotel. Elke dag wordt de groep van achttien Nederlandse docenten met taxi's naar vijf verschillende scholen in Hohoe gebracht. Dat zal geen straf zijn, want het Voltagebied is één van de mooiste streken van Ghana.


Tussen de middag hebben de Nederlandse leerkrachten tijd om even het stadje te bekijken. "Maar voor de rest wordt het twee weken gewoon hard werken", zegt Babs. "Het is de bedoeling dat we onze Ghanese collega's actief gaan ondersteunen bij het verzorgen van de lessen. Onze aanpak heet activerend onderwijs. Durf gewoon eens buiten de lijntjes te kleuren. We gaan ook workshops verzorgen en af en toe ook zelf voor de klas staan. Na het avondeten met onze Nederlandse collega's moeten we nog aan de slag om de lessen voor de volgende dag voor te bereiden."


Comfortzone

"We hebben er ontzettend veel zin in. Het begint nu al te kriebelen. Het zal voor ons een heel bijzondere ervaring zijn", zegt Nikole. "Maar natuurlijk ook een cultuurschok. Even twee weken uit onze comfortzone treden."

Babs: "We zullen het bijvoorbeeld twee weken moeten doen zonder Wifi. Als op de Egbertusschool de computers een keer uitvallen, dan is de hele dag naar de knoppen en kunnen we niks uitrichten. Dus voor ons is het een goede les om te leren improviseren."

Danielle, Nikole en Babs moeten een deel van hun reis zelf betalen. Verder hebben ze zich verplicht om de komende maanden ieder minstens 1000 euro aan sponsorgeld voor Edukans op te halen. Er zullen allerlei acties worden gehouden op en rond de school. Nikole: "Vorige week maandag hebben we tussen de buien door al een sponsorloop gehouden. De kinderen vonden het geweldig om geld op te halen voor de 'vakantie van de juf'. Nou ja, vakantie...."


Dick Aanen