Bach: virtuoos èn intiem in Vianen

vianen • Virtuoze werken naast intieme motetten, koorwerk en soli, dit is zaterdag 28 september vanaf 2:00 uur te ondergaan in Vianen.

Het kwalitatief hoogstaande Cantus Kamerkoor, een koor met veel zuiverheid en uitstraling, en het Orion barokorkest met gespecialiseerde barokmusici geven dan een afwisselend cantate-concert. Tevens zingt het Neander Jongenskoor nog twee vrolijke aria's van Bach. Tussendoor zijn enkele korte prikkelende toelichtingen te horen. Dirigent van deze avond is Sietse van Wijgerden. Afgelopen twee jaar was dit gezelschap in de Grote Kerk te horen met de uitvoering van de Matthäus Passion.

Het programma start in de verstilling met het Gregoriaanse Media Vita en in het midden van het programma het Gregoriaanse Surrexit. Vanuit de diepte klinkt het aangrijpende werk 'Der Gerechte kömmt um'. De cantate BWV 146 'Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen' is een hoogtepunt tijdens dit concert. Oorspronkelijk was het een vioolconcert, maar het is nu bewerkt door Bach voor orkest met een virtuoze orgelpartij gespeeld door Marcel van der Poel, tezamen met orkest. In het tweede deel van deze cantate, oorspronkelijk ook voor viool en orkest, heeft Bach bovenop het oorspronkelijke deel nog eens een extra koorpartij gelegd, waardoor het een grotere emotionele lading krijgt. Verder is tijdens het concert het grootse werk de Lutherse messe BWV 236 te horen: virtuoze koor- en solowerken vergelijkbaar met de Hohe Messe. Het jongenskoor zingt in een kort voorprogramma om 19:45 uur enkele liederen.

Vooraf reserveren voor 15 euro bij Emiel, Voorstraat 100 in Vianen, of via:


q www.muziek-tussen-de-rivieren.weebly.com