Raad van State verklaart beroep omwonenden ongegrond

Plan voor Sluiseiland onherroepelijk

vianen • Dat betekent dat Smits Bouwbedrijf verder kan met de bouw van 184 woningen in dit deel van Vianen.

De omwonenden van de Merenborch werden door de Raad van State op alle punten in het ongelijk gesteld. "Wat een teleurstelling voor alle direct betrokken en natuurlijk alle inwoners uit Vianen die ons gesteund hebben", schrijven ze op hun Facebookpagina Sluiseiland Uniek. "Wij gaan dit eerst verwerken en analyseren. Maar nu heerst vooral verslagenheid."

De bewoners stelden in hun beroep onder andere dat het bestemmingsplan onzorgvuldig tot stand is gekomen. Vooral op het gebied van de communicatie en de participatie heeft de voormalige gemeente Vianen behoorlijke steken laten vallen, zo luidt hun argument. In eerste instantie had de gemeente voor het zuidelijk deel altijd een groen en parkachtig woongebied in het vooruitzicht gesteld. De raad was begin 2016 nog uitgegaan van 48. Later werd dat aantal opgeschroefd tot 108 woningen.

Toezeggingen

Ook hebben de bewoners altijd beweerd dat de verantwoordelijk wethouder tijdens een gesprek in 2016 toezeggingen had gedaan voor wat betreft zichtlijnen en doorkijkjes. Maar die beloftes zijn niet nagekomen, volgens de bewoners. Ook werden de appartementencomplexen opeens veel hoger dan beloofd. De groep bewoners van de Merenborch had ook felle kritiek op de wijze waarop Smit's Bouwbedrijf bij de selectieprocedure uiteindelijk als beste uit de bus is gekomen.

Rechtmatig

Volgens de Raad van State zijn in de procedure de wettelijke regels wel correct toegepast. De vaststelling van een bestemmingsplan begint officieel namelijk pas met de terinzagelegging van een ontwerpplan. "Het onvoldoende bieden van mogelijkheden voor inspraak in deze fase heeft daarom geen gevolgen voor de rechtmatigheid van de bestemmingsplanprocedure en het bestemmingsplan", schrijft de Raad van State in zijn uitspraak. De Raad is overigens wel van mening dat de gemeenteraad het plan in oktober 2018 heeft vastgesteld met een aantal wijzigingen. "Deze afwijkingen van het ontwerp zijn naar aard en omvang niet zo groot dat geoordeeld moet worden dat een wezenlijk ander plan voorligt."

Teleurstelling

De omwonenden zijn teleurgesteld dat ze ondanks alle moeite en kosten, uren van onderzoek en onderling overleg nu toch moeten toezien dat het zuidelijk deel van Sluiseiland wordt volgebouwd. "De gezichten bij de voormalige gemeenteraad, verantwoordelijken wethouder en natuurlijk Smits Bouwbedrijf zullen een grote glimlach hebben", schrijven ze op hun Facebook-pagina. De bewoners blijven van mening dat het 'volgooien van Sluiseiland' een aantasting is van hun woonbeleving. Maar ze gaan niet bij de pakken neerzitten. "Wij bieden de handschoen aan de gemeente om nogmaals met ons in gesprek te gaan. Wij denken dat wij daar toch nog wel recht op hebben."

CPO groep

Er was vorige week overigens wel grote vreugde bij de gemeente, de projectontwikkelaar en bij de CPO groep die in eigen beheer woningen wil realiseren op Sluiseiland. Achter de schermen is de groep ondanks de juridische procedures altijd gewoon doorgegaan met hun eigen plannen. "Maar wel met in ons achterhoofd dat we nog geen 100% zekerheid hadden. Dit bericht geeft lucht." Ook in de app-groep is de opluchting goed te merken. Donderdagavond was er toevallig ook een ledenvergadering gepland van de CPO-groep. Daar werd het nieuws met grote vreugde ontvangen.

"Onze plannen gingen door, maar we merkten dat nieuwe leden aarzelden om in te stappen met de onzekerheid die boven het plan hing. Nu dit is weggenomen kunnen we voluit door en ligt de weg open naar een geweldig plan met mooie huizen, een prachtige ligging en leuke mensen."


Dick Aanen