woensdag 11 september

Koffieochtend
09:30-12:00, Vianen, gebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in gebouw De Hoeksteen. Iedereen is welkom.

Hulp bij WhatsApp
10:00, Vianen, Bibliotheek Spekdam. Veel ouderen gebruiken WhatsApp. Ze vinden dit leuker dan bellen, omdat ze direct foto's en video's kunnen meesturen. Er is dan ook veel behoefte aan uitleg over het veilig gebruiken van sociale media. In Vianen helpen vrijwilligers van Leercentrum Welzijn Vianen ouderen graag (meer) plezier van WhatsApp te beleven. Ouderen met vragen over WhatsApp zijn van harte welkom bij de bibliotheek op de Spekdam. Kom gerust langs op de woensdagen en zaterdagen in september van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Scootmobielclub
13:00-16:00, Vianen, Hof van Batenstein. De scootmobielclub van Welzijn Vianen gaat er weer op uit deze maand. Op woensdagen 11 en 25 september staan er ritjes gepland. Op de eerste woensdag staat een bezoekje aan zorgboerderij Witte Schuur in Culemborg op het programma. Op de tweede woensdag zetten de deelnemers koers naar Lexmond. Vertrek is steeds om 13:00 uur bij Hof van Batenstein. Er gaan altijd vrijwilligers mee. Aanmelden kan bij de receptie van Welzijn Vianen of via 0347-374097.

Goudsmid
13:00-16:00, Vianen, Hof van Batenstein. Welzijn Vianen heeft goudsmid Tony weer uitgenodigd. Hij repareert gouden of zilveren sieraden, schoonmaken is ook geen probleem.

Wereldkeuken
17:30-19:30, Vianen, De Prenter. Alleenstaanden uit Vianen zijn weer welkom bij de Wereldkeuken in De Prenter. Steeds staat er een ander menu op het programma. De avond begint om 17:30 uur. Deelname kost 7 euro, dit is inclusief een drankje. Aanmelden kan in De Wijkwinkel in De Prenter of via 06-45936758 of via wereldkeukenprenter@gmail.com. Aanmelden kan tot dinsdag 10 september. Er is plaats voor twintig personen.

Bingo
19:00-21:30, Vianen, Hof van Batenstein. Welzijn Vianen organiseert een bingoavond in de Kwantzaal. Er zijn verschillende prijzen te winnen. Deelname kost 3,50 euro, inclusief een plankje, koffie of thee en een drankje met een hapje.

Workshop bij KVG
20:00, Vianen, zalencentrum Het Klooster. Het Katholiek Vrouwen Gilde start het nieuwe seizoen met een workshop. Er zal van keukentextiel een 'klederdracht'-poppetje worden gemaakt. De avond wordt geopend met een terugblik op onder andere het 65-jarige jubileumfeest en het optreden van de Guitar Brothers and Friends in het Helsdingen Theater. Ook werd mevrouw J. van Elteren-Van de Heijden erelid, omdat zij al 55 jaar lid is van KVG. Het seizoen 2019-2020 zal weer avonden hebben met een verscheidenheid aan onderwerpen, zoals lezingen over dementie en over de treinkaping van 1977. Zaal open vanaf 19:30 uur.

donderdag 12 september

Wereld Vrouwen
14:30, Vianen, 't Klooster. De PCOB Vianen houdt een middag met Rob van Eck die een digitale presentatie zal geven over 'Wereld Vrouwen'.

vrijdag 13 september

Stadswandeling
14:00, Leerdam, TIP. Tijdens het weekend van de Nationale Glas- en Kunstdagen en de Open Monumentendagen van 13 tot en met 15 september kunnen geïnteresseerden mee met een stadswandeling door Leerdam. De wandeling start op vrijdag, zaterdag en zondag om 14:00 uur vanuit het TIP en duurt ongeveer één uur. Speciale prijs dit weekend is 2,50 euro per persoon, in plaats van 4,50 euro. Reserveren kan via 0345-228533 of info@leerdamglasstad.nl.

zaterdag 14 september

Wandelen in Hattem
9:00, regio. WSV Wandellust Everdingen/ Hagestein neemt deel aan de Bos- en Heide wandeltocht in Hattem. De reis gaat per bus naar Hattem en ook niet leden en liefhebbers van Nordic Walking zijn van harte welkom en kunnen tegen betaling van 12,50 euro meereizen met de bus. Meer informatie: Toos Boumeester, 06-11196910 of abbo@hetnet.nl. Vertrektijden van de bus: Culemborg, 8:45 uur; Everdingen: 9:00 uur; Hagestein: 9:15 uur en Vianen (bushalte 't Slijk): 9:25 uur.

Open Opkomst
10:00, Vianen, Scouting Batenstein. De Bevers van Scouting Batenstein starten hun nieuwe seizoen met een Open Opkomst voor alle kinderen tussen de 5 en 7 jaar oud. De opkomst duurt van 10:00 tot 12:00 uur en wordt gehouden op het clubgebouw aan de Beukenlaan in Vianen, naast IJsbaan de Bosbaan. Meer weten of meedoen? Neem dan contact op met Janneke Kluit bevers@batenstein.nl.

Proeverij
13:00, Lexmond, Beleef de geschiedenis. Beleef de Geschiedenis houdt een historische proeverij op Lakerveld 142 in Lexmond. Dan kan er uiteraard ook geproefd worden van lekkernijen uit de hoogstamboomgaard. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom van 13:00-16:30 om gratis te komen proeven. Voor kinderen is er een raadsel om op te lossen. Meer informatie is te vinden op www.beleefdegeschiedenis.nl/nieuws.

Debat over woningbouw
13:30, Vianen, Klooster 1. De afdeling GroenLinks Vijfheerenlanden houdt een debat over de woningbouwopgave voor de gemeente Vijfheerenlanden. De aantrekkingskracht van de gemeente Utrecht is groot. Koopprijzen en huren stijgen daar sterk. Een deel van de provincie Utrecht groeit daar in mee. Eén van de vragen die tijdens het debat aan de orde komen is dan ook: 'Kunnen we en willen we aan die schaarste aan (betaalbare) woningen in de gemeente Utrecht tegemoet komen door ook in het Groene Hart in Vijfheerenlanden meer te bouwen?' Geschat wordt dat er tot 2040 ongeveer tien procent meer huishoudens bijkomen in de gemeente. Voor deze bijeenkomst zijn maatschappelijke organisaties uit de verschillende dorpen en wijken van de gemeente uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de discussie.

zondag 15 september

Bezoek Biesbosch
9:00, Vianen, Benedictushoef 132. De Natuur- en Vogelwacht 'De Vijfheerenlanden' houdt een excursie in de Biesbosch bij Werkendam. Hier zijn diverse soorten eenden zoals de slobeend, kuifeend, wintertaling en krakeend te zien, maar ook lepelaars en kluten. Met een beetje geluk wordt ook de zeearend of de visarend gespot. De excursie staat onder leiding van Gerrit Zijderveld, 0347-351659 of g.zijderveld@casema.nl. Om 9:00 uur wordt er vertrokken vanaf parkeerplaats Benedictushoef 132 in Vianen, of om 9:20 uur vanaf parkeerplaats Avelingen in Gorinchem.

dinsdag 17 september

Lees & Ontmoet
10:30, Vianen, Bibliotheek. Mensen uit Vianen en omgeving die het leuk vinden om te lezen en die graag nieuwe mensen willen ontmoeten, zijn van harte welkom bij Lees & Ontmoet in de Bibliotheek Vianen. Meedoen is gratis, aanmelden is niet nodig. De deelnemers nemen elk iets mee dat interessant is om te lezen en met de anderen te delen. Bijvoorbeeld een artikel uit de krant, een column of een gedicht. In een gezellige sfeer worden de stukjes gelezen en kan iedereen er iets over zeggen. Zo ontstaat een goed gesprek over meer dan alleen het weer. Lees & Ontmoet is een activiteit van Stichting Welzijn Vianen, ZorgSpectrum en de Bibliotheek Lek & IJssel, elke derde dinsdag in de maand. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheeklekijssel.nl/vianen.

Cursus Zwanger en Moeder
19:30, Sporthal Helsdingen, Vianen. Tijdens de cursus Zwangerschap en Moeder van Mindful Run leren de cursisten om beter te worden in voelen en om goed naar het eigen lichaam te luisteren. Ook wordt aandacht besteed aan veilig bewegen/sporten tijdens en na de zwangerschap zonder prestatiedruk, terwijl mindfulness technieken worden toegepast om beter te ontspannen en bewuster te leven. De cursusdagen zijn 17 september, 26 september, 3 oktober, 10 oktober en 17 oktober van 19:30 tot 21:00 uur. Meer informatie via www.mindfulrun.nl/vijfheerenlanden.

Showponies 2
20:15, Nieuwegein, Theater De Kom. 'De Alex Klaasen Revue - Showponies' was een waanzinnig succes, waarin alle letters van het LHBTQI-alfabet aan bod kwamen. Alle reden dus voor alleskunner Alex Klaasen en consorten voor een spetterend vervolg met 'Alex Klaasen Revue - Showponies 2'. Een show slapstick, (zelf)spot, verkleedpartijen, dubbele bodems, jurken, pruiken en opgewonden hobbelpaarden, een rollercoaster van humor.