• Trainer Rob Siemer: 'We zullen geen potten breken.'
• Trainer Rob Siemer: 'We zullen geen potten breken.' Foto: Peter Verbeek

Van succesteam van vorig seizoen bijna niemand over

Viko moet roeien tegen de stroom in

vianen • Van het team dat vorig jaar promoveerde naar de eerste klasse is nagenoeg niemand overgebleven.

Vorig seizoen had de hoofdmacht van Viko liefst twee internationals in de gelederen: Jeffrey Vlietstra (Australië) en Vikash Mahadew Missier (Suriname). Beide spelers namen onlangs deel aan het WK in Zuid-Afrika. Vlietstra had al vroeg te kennen gegeven na dit seizoen hogerop te willen. Ook Rules Buitelaar en Jorien Elbertse gaven tijdig aan het na vele jaren voor gezien te houden bij Viko. Gelukkig werd hun vertrek gecompenseerd door de komst van Aaliyah van Hattem en Carolien van der Leeden. Ook konden Marcel Hijnen en Wietske Vergunst, die dit jaar naar Vianen verhuisden, worden ingelijfd.

"Maar we moesten ook op zoek naar een andere trainer/coach", vertelt Emile Valkestijn, lid van de TC. "Berry van den Broek zou stoppen en hij zou worden opgevolgd door Gert Krook. Wegens gezondheidsredenen moest hij zijn functie echter weer beschikbaar stellen. Rob Siemer (62), een zeer ervaren trainer/coach die sinds 1995 al bij heel veel korfbalclubs heeft gewerkt, werd eind juni bereid gevonden bij Viko in te stappen."

Schokgolf

Dat Vikash Mahadew Missier na het WK besloot om voor een hoger spelende club te kiezen kwam niet als een verrassing. Dat zijn vriendin Linsey van Mourik, ook al speelster van de A-selectie, met hem meeging lag in de lijn der verwachting. Pal voor het begin van de voorbereiding op het seizoen ging er een schokgolf door de Viaanse korfbalclub. Ook Natascha Hazendonk en Romé Vermeer zegden hun lidmaatschap op, en daarmee kwam de teller op zeven vertrekkers.

"Omdat ik 25 jaar was getrouwd en dat met mijn vrouw vierde op Texel ben ik er op de eerste dag van de voorbereiding niet bij geweest", zegt Rob Siemer. "Het mooie van mijn vak vind ik om eraan te werken dat een team beter wordt en de doelen haalt die aan het begin van het seizoen zijn geformuleerd. Zo bont als nu bij Viko heb ik niet eerder meegemaakt. Met dank aan Valkestijn hebben we uiteindelijk een selectie van achttien spelers voor Viko 1 en 2. Daar zijn twee A-junioren bij die heel gemotiveerd zijn, en dat geldt eigenlijk voor iedereen. Erg weinig, zeker als je in aanmerking neemt dat twee van hen er op de eerste speeldag niet zijn vanwege een bedrijfsuitje."

Siemer heeft geen enkele illusie dat we met deze onervaren en niet op elkaar ingespeelde ploeg potten gaan breken. Toch denk ik dat we niet bij voorbaat hoeven te degraderen, maar dat zal de tijd leren. Vooralsnog is de sfeer erg goed, en we gaan er samen alles aan doen om dat zo te houden. Het zal voor iedereen in elk geval een leerzaam seizoen worden."

VIKO-Swift

Viko wilde zich tijdens de eerste wedstrijd tegen Swift niet zomaar gewonnen geven. De score werd geopend door Marcel Hijnen die zijn eerste twee schoten meteen verzilverde, dat gaf het publiek en spelers van Viko veel vertrouwen. Swift uit Amsterdam liet zich niet van de wijs brengen en wist dit te beantwoorden met twee afstandsschoten, de strijd ging tot 7-7 redelijk gelijk op. Daarna brak een periode aan waarin Swift bijna elke schot wist te verzilveren en naar een voorsprong van 7 doelpunten wist uit te lopen. Bij het rustsignaal stond er een 8-13 tussenstand op het scorebord. Na rust bleef Viko knokken voor wat het waard was en kwam langzaam weer terug in de wedstrijd en wist regelmatig de korf te vinden. Swift scoorde echter ook mee, waardoor het team uit Amsterdam niet meer echt in gevaar kwam: 20-24.

Aankomende zaterdag, 14 september, gaat VIKO op bezoek bij Nova in Bilthoven.


Peter Verbeek