Debat over woningbouw

VIANEN • De afdeling GroenLinks Vijfheerenlanden houdt zaterdag 14 september vanaf 13:30 uur in het Klooster 1 in Vianen een debat over de woningbouwopgave voor de gemeente Vijfheerenlanden. De aantrekkingskracht van de gemeente Utrecht is groot. Koopprijzen en huren stijgen daar sterk. Een deel van de provincie Utrecht groeit daar in mee. Eén van de vragen die tijdens het debat aan de orde komen is dan ook: 'Kunnen we en willen we aan die schaarste aan (betaalbare) woningen in de gemeente Utrecht tegemoet komen door ook in het Groene Hart in Vijfheerenlanden meer te bouwen?' Geschat wordt dat er tot 2040 ongeveer tien procent meer huishoudens bijkomen in de gemeente. Er worden nu al 4000 woningen volgens planning gebouwd. Maar komen die woningen vrij voor de jongeren uit de gemeenten? In heel Utrecht zijn er dan nog ruim 50.000 extra woningen nodig. Is het haalbaar en wenselijk dat Vijfheerenlanden daarvoor bouwt? En wat voor huizen zijn er dan nodig?

Voor deze bijeenkomst zijn maatschappelijke organisaties uit de verschillende dorpen en wijken van de gemeente uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de discussie.


Budding in Stedelijk Museum Vianen

vianen • Het Stedelijk Museum Vianen geeft van 14 september tot en met 1 december aandacht aan lokale kunstenaar Hans Budding met een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Budding is vooral bekend van portretten van popgrootheden als David Bowie en Van Morrisson die hij van 1979 tot 2005 in muziekcentrum Vredenburg Utrecht fotografeerde. Voor muziekliefhebbers is deze tentoonstelling daarom een must.

Budding is in 1954 geboren in Sintang, Indonesië, en woont vanaf zijn zesde in Vianen. Al op de basisschool werd zijn tekentalent opgemerkt. In de tentoonstelling 'De waterman' is een van zijn eerste tekeningen te zien. Na de middelbare school studeerde hij autonome en grafische vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Al tientallen jaren fotografeert Budding ook het sociale leven in Vianen. Zo zijn Buddings Paardenmarktfoto's een jaarlijkse traditie geworden. Met deze foto's laat Budding zien hoe betrekkelijk het leven is.

Budding is een veelzijdig kunstenaar; hij maakt inkttekeningen, grafiek, collages en gedichten. Zijn werk reflecteert soms op de actualiteit en weerspiegelt vaak de schoonheid en vergankelijkheid van het alledaagse. 'De waterman', de tentoonstellingstitel is ontleend aan zijn sterrenbeeld, is de eerste tentoonstelling waarin hij werken uit zijn volledige oeuvre aan het grote publiek presenteert. De tentoonstelling is tijdens openingstijden van het museum te bezoeken.

q www.stedelijkmuseumvianen.nl