Vijfheerenlanden krijgt 'trainingshuis'

vijfheerenlanden • Samen met woningcorporatie Kleurrijk Wonen gaat gemeente Vijfheerenlanden in Leerdam een woontrainingshuis realiseren. In het huis krijgen drie jongvolwassenen in de leeftijd van achttien tot dertig jaar een steuntje in de rug voor ze op zichzelf gaan wonen. Volgens wethouder Marcel Verwij is de woning bedoeld voor volwassenen die nog net niet op eigen benen kunnen staan. De locatie van het 'trainingshuis' is nog niet bekend. Gemeente en woningcorporatie gaan samen op zoek naar een geschikte woning.

Lichte begeleiding

"Het gaat om een lichte en kortdurende vorm van begeleiding. Het Sociaal Team van de gemeente kan deze jongvolwassenen bijvoorbeeld helpen bij het maken van keuzes of op financieel gebied. Na een korte tijd van begeleiding kunnen ze vervolgens zelfstandig gaan wonen." Volgens de wethouder zorgt deze aanpak voor een snelle doorstroming, zodat gemeente en Kleurrijk Wonen verwachten aan één woning genoeg te hebben. In de woning is er tegelijkertijd ruimte voor maximaal drie jongvolwassenen.

De gemeente is op het idee gekomen via de ervaringen van medewerkers van het Sociaal Team. "Die spreken bij de begeleiding van gezinnen jongvolwassenen die het een hele stap vinden om op zichzelf te gaan wonen. Als gemeente en Kleurrijk Wonen willen we die jongeren een plek bieden waar ze kunnen groeien." Het trainingshuis is bedoeld voor jongvolwassenen uit heel Vijfheerenlanden. De gemeente kiest voor een locatie in Leerdam, omdat deze gemeente voor de fusie al bezig was met het realiseren van deze woonvorm.

In de praktijk huren de jongvolwassenen de woonruimte van Kleurrijk Wonen. De gemeente staat garant voor de betaling van de huur en draait via het Sociaal Team op voor de begeleiding van de bewoners.


Rivas Zorggroep vaccineert

regio • Rivas Zorggroep verzorgt in september de vaccinaties tegen DTP, BMR en HPV. Kinderen die zijn geboren in 2006 en 2010 ontvangen hiervoor een oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kinderen die zijn geboren in 2010 en dus dit jaar negen worden, krijgen een oproep voor de inenting tegen DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen en rodehond). Meisjes die zijn geboren in 2006 en dus dit jaar dertien worden, ontvangen een oproep voor de inenting tegen baarmoederhalskanker, de HPV-vaccinatie. Alle inentingen worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma van de overheid. Volgens de Nederlandse overheid is vaccineren nog altijd het beste en meest betrouwbare middel om te beschermen tegen deze ziekten. Meer informatie: vaccinaties@rivas.nl of bel Rivas Zorglijn 0900-8440.

q www.rivas.nl/vaccinaties