• Jeff van Snippenberg, Miranda Deurhof-Van Vliet en Hendri Oost zijn blij met de uitbreiding.
• Jeff van Snippenberg, Miranda Deurhof-Van Vliet en Hendri Oost zijn blij met de uitbreiding. Foto: Peter Verbeek

Gymvereniging kijkt terug op mooie sportieve hoogtepunten

DOS viert eeuwfeest met jubileumdag

vianen • Toch werd twintig jaar eerder in de gymzaal van Spaarbank Vianen ook al gymnastiek beoefend. Door gebrek aan financiën ging die club echter ter ziele.

In de eerste decennia van de vorige eeuw was gymnastiek volkssport nummer één. Aanvankelijk konden alleen mannen lid worden van DOS, maar al gauw kwam er ook een afdeling voor vrouwen. De trainingen werden gegeven in de gymzaal in de Langendijk, terwijl de jaarlijkse uitvoeringen werden gehouden in sociëteit De Eendracht (de huidige Rabobank). Daarnaast werden regelmatig uitvoeringen in de openlucht gegeven. In de jaren dertig stond DOS regionaal bekend als de 'Schrik van de Stichtse Turnkring'. De leden gingen bijna altijd met eerste prijzen aan de haal.

Successen

Ruim dertig jaar geleden besloot DOS haar activiteiten toe te spitsen op de jeugd. In 1986 is Miranda Deurhof-Van Vliet als trainster aangetrokken, en zij is heel belangrijk geweest voor de successen die sindsdien zijn behaald. De eerste grote doorbraak kwam in 1997, toen Sabine Baegen nationaal kampioene werd bij de pupillen 2. In 2008 werd Ashley Oomen gedeeld eerste bij de pupillen 1, terwijl in 2009 landstitels zijn behaald door Sanne Lenting (pupillen 1) en Sanne Oost (pupillen 2).

"Midden jaren negentig verhuisde DOS van het gymzaaltje aan de Lijnbaan naar het Zwanengat", vertelt Miranda. Als eindverantwoordelijke is ze vijf dagen per week bij de club, en traint ze de recreanten en de A-selectie. De B-selectie staat onder leiding van Sanne Oost. "Hoewel we in die nieuwe zaal meer ruimte hadden bleven we een club met beperkte faciliteiten. Wel groeide DOS uit tot een toonaangevende turnvereniging in de regio. Veel talentjes die bij hun clubs waren uitgeleerd meldden zich bij ons aan. Maar DOS is er niet alleen voor de wedstrijdturners(sters) van elk niveau, maar zeker ook voor recreanten. Ook geven we peuterlessen en gym voor ouder/kind. Dat doen we in de dojo van sportcentrum Heldingen, want daar hebben we hier geen ruimte voor."

Nationale titels

Hoewel de laatste tien jaren geen nationale titels zijn veroverd telt DOS nog terdege mee. Elk jaar plaatsen tal van turnsters zich via selectiewedstrijden voor deelname aan het NK. Door de beperkte ruimte in het Zwanengat staan alle toestellen heel dicht op elkaar. Daardoor kunnen diverse onderdelen onvoldoende worden getraind, met name de sprongelementen. Ook kwam de veiligheid in het geding. Daar komt bij dat de leden van DOS, in tegenstelling tot de topclubs, die hun leden dertig uur training per week kunnen bieden, het met veel minder uren moeten doen.

"Jaren geleden hebben we al bij de gemeente aangekaart dat onze accommodatie niet meer voldeed", merkt bestuurslid Hendri Oost op. "Voorzitter Jeff van Snippenberg heeft in dat opzicht de kar getrokken. Samen met de gemeenteambtenaren heeft hij gezocht naar een passende en realistische oplossing. Ruim een jaar geleden gaf de gemeenteraad eindelijk groen licht: de zaal, met een afmeting van 20 bij 12 meter, zou er in de lengte 10 meter bij krijgen. In de aanbouw is ruimte vrijgehouden voor een valkuil gekregen die met name voor de sprongelementen belangrijk is. In tegenstelling tot het oude gedeelte kunnen de toestellen daar permanent blijven staan. Maar wat opbouwen en afbreken betreft maken vele handen licht werk."

"We kunnen nu weer jaren vooruit", reageert een tevreden voorzitter. "Aan ons eeuwfeest hebben we al op verschillende manieren aandacht geschonken. Op 14 september houden we een jubileumdag met zeskampen voor twee leeftijdsgroepen. 's Avonds is er een receptie in het Zwanengat, met de officiële opening van de uitbreiding. Eind oktober sluiten we af in Helsdingen met een groot gymfeest voor kinderen van 5 tot 13 jaar."


Peter Verbeek