Afsluiting coupure A2 bij Everdingen

everdingen • In de avond en nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 augustus voeren Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat een proefsluiting uit van de coupure in de Diefdijk in de A2 bij Everdingen. De A2 naar Utrecht tussen Deil en Everdingen is dan volledig afgesloten voor het verkeer. Voor het eerst is er een speciale spottersplaats voor publiek. Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Dat geldt ook voor de coupures. Dat zijn de openingen in de dijken voor het verkeer of het uitzicht, die bij hoogwater worden dichtgezet. Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt en of alle materialen in orde zijn.

De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met drie betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Samen zijn zij net zo hoog als de rest van de Diefdijk. De balken zijn 30 meter lang en één meter hoog en voorzien van rubberen strips voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. Ze liggen opgeslagen op het viaduct ter plaatse over de A2. Twee telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld.

Publiek is welkom op de speciaal hiervoor ingerichte spottersplaats nabij de VIS-Kazemat Diefdijk Zuid. Parkeren kan langs de Stokvisweg in Culemborg. Catering, sanitaire en regenvoorzieningen (zoals paraplu's of schuilplaatsen) zijn niet aanwezig.


Voetballen voor het goede doel

vianen • Als onderdeel van het Regio Jeugdvoetbalkamp treedt het All Stars team aan tegen Creators FC. De wedstrijd begint om 19.30 uur. Creators FC is geformeerd uit You Tube-sterren, BN'ers en oud-profvoetballers, en treedt in een steeds wisselende samenstelling aan. Het zou zo maar kunnen dat Glenn Helder, Michael Mols en Dirk Kuyt van de partij zijn. Creators FC neemt het op tegen een All Stars team, bestaande uit jongens en meisjes die op grond van hun leeftijd voor de laatste keer hebben deelgenomen aan het Regio Jeugdvoetbalkamp.

Op sportpark Blankensteijn wordt gespeeld voor het goede doel Football Makes it Happen. Kaarten voor deze bijzondere wedstrijd kosten 5 euro per stuk. Ze zijn te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/brederodes of op de avond zelf aan de kassa. Na de wedstrijd kan iedereen met zijn helden op de foto.